U Bijelom Polju obilježen Dan životne sredine

Opština Bijelo Polje je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana životne sredine realizovala projekat pod nazivom „Tri boje čistog – obilježavanje dana životne sredine“.

Obilježavanje ovog dana Opština Bijelo Polje realizuje u saradnji sa Evropskom komisijom, Vladom Crne Gore i Zajednicom opština.

Projekat sprovode Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj u saradnji sa NVO Centar za preduzetništvo, a partneri na projektu su i Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj, JU Centar za djelatnosti kulture Bijelo Polje, Komunalno preduzeće Lim, OŠ „Pavle Žižić“, OŠ „Braća Ribar“, OŠ Krsto Radojević, OŠ „Milovan Jelić“, OŠ „Dušan Korać“, NVO Klub kulture i NVO Romalen.

Aktivnosti projekta „Tri boje čistog“ su otpočele otvaranjem manifestacije u romskom naselju Strojtanica. Tokom akcije je očišćena lijeva obala Lima na potezu romskog naselja a očišćeno je i samo naselje. Komunalno preduzeće je postaviilo koš za otpad u samom naselju za koji su mještani izrazili potrebu, a radnici ovog preduzeća su odnosili otpad skupljenu tokom akcije. Obezbijeđeno je osvježenje i roštilj za učesnike akcije.

Učenici i nastavno osoblje osnovnih škola koje su partnerske u ovom projektu čistili su dvorišta. Učenicima su obezbijeđene radne rukavice, majice i kese za otpad, kao i osvježenje tokom akcije. Učenici su podijelili flajere svojim vršnjacima i građanima Bijelog Polja koji nose poruku zaštite i očuvanja životne sredine.

U maloj Sali Centra za djelatnosti kulture prisutni su mogli da čuju „Ekološke poruke mladih“ – program tokom kojeg smo ispratili prezentaciju o ekologiji, tri besjede na temu očuvanja životne sredine i kompoziciju „We are the worlds“ u izvođenju školskog hora ( OŠ “Dušan Korać“).

Aktivnosti su organizovane danas, umjesto 5. juna kada se obilježava ovaj dan, zbog prethodno loših vremenskih uslova.

EU je posvećena smanjenju količine plastike. Jedan od načina je i odluka da do 2030. godine sva plastična ambalaža bude napravljena od recikliranog materijala.

Bijelo Polje je jedna od tri opstine u Crnoj Gori članica Convenant of mayors koja je i prihvarila taj program EU i donijela Lokalni energetski plan kao strateski dokument u ovoj oblasti.

Otpad koji se nepravilno odlažemo ugrožava zdravlje ljudi, zagađuje okolinu i ima negativan uticaj na turizam i ekonomski razvoj. EU ima jasna pravila o tome kako treba da se tretira otpad. Naš prioritet je da prvo spriječimo stvaranje otpada, a drugo – da otpad recikliramo i ponovo iskoristimo.

Cilj ovog projekta je bio podizanje ekološke svijesti djece i mladih o značaju zaštite i očuvanja životne sredine, a kroz primjere dobre prakse koordiniranja i upravljanja otpadom.

Takođe, želimo ovom akcijom da osnažimo umrežavanje različitih aktera u oblasti ekologije radi uspostavljanja održive saradnje u oblasti očuvanja životne sredine.