Bijelo Polje jeste grad ljubavi, multietničkog sklada i želi da tu vrstu empatije prenese na sve učesnike festivala, istakao je Kovačević, direktor Centra za kulturu

Osamnaesti Internacionalni festival tamburaških orkestara održaće se 30. i 31. jula na gradskom trgu u Bijelom Polju, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera, saopšteno je na danas održanoj konferenciji za medije. Direktor Centra za kulturu Milko Kovačević, koji je organizator, kazao je da je Festival prilika “da još jednom pošaljemo poruke ljubavi i prijateljstva prema svim državama koje su učesnice manifestacije, ali i prema onima koji su ranijih godina bili naši gosti”.

– Bijelo Polje jeste grad ljubavi, multietničkog sklada i želi da tu vrstu empatije prenese na sve učesnike festivala. On se ove godine održava u prilično složenim uslovima, ali vjerujem da to neće uticati na njegov kvalitet- istakao je Kovačević.

U okviru dvije festivalske večeri, kako je najavio umjetnički direktor Centra za kulturu, Dražen Konatar, nastupiće osam renomiranih tamburaških orkestara iz pet država, a specijalni gosti ovogodišnje manifestacije su operska diva Zorica Belić iz Novog sada i mladi crnogorski muzičar, Bjelopoljac, Isak Šabanović.

Predstaviće se ansambli iz Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverene Makedonije i Crne Gore. Prvo festivalsko veče, u 21 čas i 30 minuta, otvoriće dječiji tamburaški orkestar bjelopoljske muzičke škole, potom nastupaju ansambli iz Ukrajine, gradski TO iz Pljevalja, orkestar Ljubinka Lazića iz Novog Sada, a gošća večeri biće operska pjevačica Zorica Belić. Druge večeri festivala od 20 časova nastupaju tamburaši iz Sjeverne Makedonije, Muzički signali iz Bijelog Polja, TO “Proleter” iz Sarajeva, a taj dio programa zatvaraju Bjelopoljski tamburaši. Poslije toga slijedi revijalni dio, možda i najatraktivniji, solistički koncert našeg Isaka Šabanovića”, najavio je Konatar.

Sto sjedećih mjesta samo za vakcinisane

U cilju prevencije od širenja zaraze, Centar za kulturu, koji je i organizator ove manifestacije, obilježiće prostor za publiku, odnosno obezbijediti 100 sjedećih mjesta.

– U ograđeni prostor će moći da uđu samo oni koji su primili makar prvu dozu vakcine protiv kovida-19, odnosno, ona lica koja na uvid donesu negativan PCR ili brzi antigen test i pokažu ga uz ličnu kartu – saopštili su danas organizatori i istakli da ostalim licima neće biti dozvoljen pristup prostoru predviđenom za publiku.

Direktor Centra za kulturu Milko Kovačević apelovao je na građane da se odgovorno odnose prema sebi i društvu, te da se na vrijeme vakcinišu i nose masku, jer, kako je naglasio, jedino na taj način se može ovaj, a i svaki naredni festival ispratiti u punom kapacitetu, na zadovoljstvo publike i organizatora.

On je kazao da je uvjeren da će ljubitelji tambure uživati u ovogodišnjem programu, a saopštio je i da će oba festivalska dana upotpuniti nastupi Kulturno-umjetničkog društva “Tekstilac”, u petak i subotu, od 10 do 12 časova, a predviđena je i promocija proizvođača bjelopoljskog kraja.

Umjetnički direktor Festivala tamburaških orkestara Milorad Mićo Miranović kazao je da posebna vrijednost ovogodišnje manifestacije jeste dječiji tamburaški orkestar bjelopoljske muzičke škole.

-Prvi put, poslije niza godina, imaćemo nastup dječijeg tamburaškog orkestra iz Bijelog Polja. Ovo je značajna stvar, jer ako nemamo mladost, ne možemo sa istim ekipama stvarati nove priče – naveo je Miranović.

Istakao je i da su tamburaški orkestri, koji su nastupali i koji nastupaju na ovom festivalu, najbolji ambasadori Crne Gore i Bijelog Polja.

Konferenciji je prisustvovao  i dugogodišnji prijatelj Internacionalnog festivala tamburaških orkestara, Hasan Ramović, vlasnik kompanije Put-gros.

Pokrovitelj je Opština Bijelo Polje, izvršni producent Centar za kulturu, medijski sponzori Radio Bijelo Polje i Radio-televizija Crne Gore, dok su prijatelji festival Put Gros i Svislajon Takovo.

 

Izvor: Dan