U BiH ne postoji konsenzus o NATO-u

DODIK S AMBASADOROM SAD

U BiH ne postoji konsenzus o NATO-u

U Bosni i Hercegovini (BiH) ne postoji konsenzus o članstvu u NATO savezu, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je to izjavio prilikom prijema novog ambasadora SAD u toj državi, Erika Džordža Nelsona.

„Što se tiče NATO-a mi smo opredijeljeni za saradnju sa NATO i imamo određene aranžmane kroz Partnerstvo za mir i pojedinačni program saradnje. Naši vojnici učestvuju u različitim misijama u okviru NATO-a, no želim vam reći da u BiH nema konsenzusa o pristupanju NATO-u. To je pitanje koje je na dnevnom redu, za razliku od Evropske unije, gdje postoji konsenzus. Imaćemo vremena da pojasnimo sva pitanja“, rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

On je istakao da cijeni ulogu i položaj SAD u vrijeme zaustavljanja rata i nakon rata u stabilizaciji mira u BiH, obrativši se Nelsonu: „Došli ste u zemlju koju karakteriše složeno, sastavljenu od dva entiteta i tri konstitutivna naroda uz sva prava, koji žive ovdje“.

On je podsjetio da se u BiH od 1995. godine održava mir i da je to velika tekovina ovih naroda, te napomenuo da i dalje ima otvorenih pitanja u pogledu izgradnje mogućeg konsenzusa za suživot u BiH.

„Naš osnov je Ustav BiH koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u čijem kreiranju je pomogla vaša država“, rekao je Dodik obraćajući se Nelsonu.

On je iskoristio priliku da prokomentariše prisustvo Visokog predstavnika.

„Ovdje se Visoki predstavnik predugo zadržao i nadam se da ćemo to što prije korigovati tako da prestane njegova funkcija. Želimo vašu pomoć. Mi smo opredijeljeni ka evropskim integracijama. Danas je vlada Republike Srpske usvojila sve odluke u vezi s odgovorima na Upitnik EU. Očekujemo da će i ostali nivoi vlasti to uraditi, čime se stvaraju uslovi da to predamo u Brisel“, rekao je Dodik.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor