REGION

U BiH moguće uvođenje vanrednog stanja zbog migranata

Komesar MUP Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić najavio je da će predložiti uvođenje vanrednog stanja, ukoliko se ozbiljno ne pristupi problemu migrantske krize.

Vanredno stanje podrazumevaće i policijski čas.

On je istakao da bi, u tom slučaju, policija utvrdila pravila ponašanja na području Unsko-sanskog kantona.

“Ogorčen sam odnosom prema ovom kantonu. Doživljavaju nas kao graničare, kao da nismo sastavni deo BiH. Uprava policije može odgovoriti na sve izazove, ali sam očekivao da će se ovom problemu ozbiljno pristupiti. Toplije vrijeme donijelo je brojniji talas migranata”, rekao je Koricic za sarajevske medije.

Kako je dodao, dnevno se Željeznicom Federacije BiH doveze 100 migranata.

“To nije normalno, to može samo u BiH. Migrantska kriza postala je samo problem Unsko-sanskog kantona i ove Uprave policije”, rekao je on.

Kaže i da je porazno što ni posle devet mjeseci na nivou BiH nije donijeta strategija za upravljanje migrtanstkom krizom, niti ima naznaka da će se to desiti.

“Čim sam stupio na ovu dužnost, shvatio sam da se kriza mora kontrolisati na lokalnom nivou, jer oni koji su zakonom zaduženi za upravljanje ovom situacijom, prije svega mislim na Ministarstvo bezbjednosti BiH, nemaju rješenje. Sistem je zakazao”, istakao je Koričić.

Izvor: Agencije