Osnovnu školu “Vukajlo Kukalj” u Šekularu prije pet decenija pohađalo je blizu 400 učenika, a prošle godini škola je imala svega 35 đaka

Da je sjever Crne Gore poslednjih decenija suočen sa sve izraženijom migracijom stanovništva i drastičnim padom nataliteta posvjedočava i primjer opštine Berane. Depopulacija stanovništva posebno je izražena na rurarnom području o čemu svjedoči i informacija o stanju u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju u opštini Berane. Kad se sagledaju podaci vidi se da je tokom prošle školske godine nastavu u pet seoskih škola u beranskoj opštini pohađalo 296 učenika, dok je taj broj prije nekoliko decenija bio deset puta veći. Tako Osnovna škola na Polici sa četiri područna odjeljena u Babinu, Dragosavi, Maštu i Zagrađu prošle godine brojala je svega 97 učenika, a Osnovna škola u Donjoj Ržanici 100 đaka. Školu u Štitarima, koja obuhvata nekoliko sela pohađalo je 35 učenika, dok je škola u Lubnicama u devet razreda upisala 29 đaka. Posebno je zanimljivo da je u šekularskoj osnovnoj školi “Vukajlo Kukalj” prije pet decenija nastavu pohađalo blizu 400 učenika, a u prošloj godini svega 35. U ovih pet seoskih škola prošle godine nalazilo se samo 28 prvaka.

Broj učenika se iz godine u godinu smanjuje i u gradskim školama. Tako je minule godine u tri gradske škole sa svim područnim odjeljenjima koji se nalaze na rurarnom području upisano oko 2.500 đaka, od čega 257 prvaka.

Škola u Kaludri odavno zaključana

Školu u selu Glavaca koja egzistira kao područno odjeljenje osnovne škole iz Lubnica prošle godine pohađala su svega dva učenika. Takođe, postoje brojna područna odjeljenja seoskih škola na području Berana koja su, zbog nedostatka đaka, prestala da rade. Jedno od takvih je i područno odjeljenje u selu Kaludra koje je pripadalo osnovnoj školi iz Dolje Ržanice.

– Nagli odliv stanovništva iz Kaludre najbolje ilustruju podatak da je prije nekoliko godina stavljen ključ u vrata četvororazredne osnovne škole, koja je je 1972. godine brojala 105 đaka. To najbolje svjedoči da su došli teški dani za ovo mjesto. To je podatak koji ne ulijeva nadu da ovu mjesnu zajednicu dolaze bolji dani – saopštavaju mještani Kaludre.

image

ŠKOLSKI OBJEKAT U KALUDRI ODAVNO NEMA ĐAKA

-D.J.

Opšta ocjena mještana beranskih sela je da su nedostatak razvojne strategije, nebriga o mladima i maćehinski odnos države prema sjeveru Crne Gore jedan od glavnih uzročnika što je došlo do desetkovanja broja učenika u obrazovnim ustanovama na rurarnom području. Oni podsjećaju da statistika ukazuje da je migracija stanovništva posebno izražena poslednjih godina i da u selima obitavaju uglavnom staračka domaćinstva.

-Umjesto konkretnih mjera imali smo samo neka deklarativna zalaganja koja nijesu davala odgovarajuće rezultate. Tako je broj učenika u našim školama iz godine u godinu počeo da opada i da poprima zabrinjavajući karakter. Sve to ukazuje da svi zajedni moramo da damo mnogo veći doprinos razvoju ukoliko želimo da zadržimo i ovo malo stanovnika što je ostalo da živi ovdje – ističe predsjednik Mjesne zajednice Lubnice Miloš Raković.

Sličnog mišljenja je i predstavnik Mjesne zajednice Šekular, Vesko Davidović, koji tvrdi da se demografska slika ove mjesne zajednice drastično promijenila, jer država i društvo u cjelini nijesu preduzimali ništa u pravcu otvaranja radnih mjesta i unapređivanja uslova za život.

 

Izvor: Dan