EKONOMIJA

U aprilu mininalna potrošačka korpa iznosila 648,10 eura

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za april 2019. godine iznosila je 648,10 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

“Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 274  eura, dok izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 374,10 eura”, pojasnili su iz MONSTAT-a.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u aprilu u odnosu na mart zabilježila je rast od 0,5 odsto.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića su u aprilu u odnosu na mart zabilježili su rast od 1,o4 odst, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge zabilježili pad od 0,1 odsto”, zaključuju u MONSTAT-u.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo, dok se za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).