Stara tvrđava Arza prodaje se putem oglasa, što je ovih dana uzburkalo crnogorsku javnost uz brojne negativne komentare na društvenim mrežama, prenosi Dan.

Reagovao je u četvrtak i ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, koji je rekao da bi poslije decenija raspikućstva država trebalo da preuzme ovakva kulturna bogatstva i da ih valorizuje kako treba.

Na društvenim mrežama pojavila se slika na kojoj se vidi kako na tvrđavi Arza stoji transparent na kojem se nalazi broj telefona 069-757-542. Brojni korisnici društvenih mreža pitali su se da li je Arza zajedno sa Mamulom na prodaju.

Povodom “malog oglasa” reagovao je i Spajić, koji tvrdi da mu se na dati broj telefona niko ne javlja.

“Provjerićemo vlasništvo. Poslije decenija raspikućstva država bi trebalo da preuzme ovakva kulturna bogatstva i da ih valorizuje kako treba. I to će uraditi novcem koji ste vi građani preko računa sa QR kodovima finansirali”, poručio je Spajić.

Novinar Dana pokušao je da pozove broj telefona 069-757-542, međutim, nije bilo odgovora. Radi se o telefonskom broju koji je dostupan na Viberu, sa navedenim imenom Leonid.

Dan je u februaru 2019. godine objavio da tvrđava Arza u Upravi za nekretnine nije upisana kao kulturno-istorijski spomenik, niti kao zaštićeno kulturno-istorijsko dobro, već kao stambena zgrada od 430 metara kvadratnih. Nadležni u Upravi za zaštitu kulturnih dobara godinama mimo zakona tako su zanemarivali vrijedan kulturno-istorijski objekat – tvrđavu Arza na Luštici.

Zakonom o zaštiti kulturnih dobara propisano je da kulturno dobro može biti u državnoj ili privatnoj svojini, član 2, kao i da svako može da podnese nadležnoj Upravi inicijativu za uspostavljanje zaštite kulturnog dobra.

U daljim odredbama tog zakona propisano je kako se utvrđuje status kulturnog dobra, uspostavlja zaštita na kulturno-istorijskom dobru, kao i upis u katastar nepokretnosti.

Prema podacima Uprave za katastar i državnu imovinu, tvrđava Arza danas se vodi kao vlasništvo kompanije RCG invest.

Izvor:RTCG