Specijalna državna tužiteljka Stojanka Radović predložila da se potvrdi optužnica protiv predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića.

Advokati Kneževića, Nemanja Jolović i Zdravko Đukanović predložili su da se optužnica vrati tužilaštvu kako bi se otklonili nedostaci, jer njihovom branjeniku nije uručena naredba za saslušanje.

Predložili su takođe da sud odbaci optužicu, jer nema osnova da je Knežević počinio krivično djelo, prenosi TVCG.

Podsjećamo, Kneževića Specijalno državno tužilaštvo tereti da je zloupotrijebio položaj u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

Kontrola optužnice već dva puta je odgađana, a posljednji put, jer je odbrana Kneževića tražila izuzeće sudije Borisa Savića i specijalne tužiteljke Stojanke Radović.

Sud može da potvrdi optužnicu, vrati na dopunu ili, usljed nedostatka dokaza, obustavi postupak.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Knežević odbio da Atlas banci, u kojoj je bio većinski vlasnik, vrati ukupno 15,2 miliona eura koliko je koštala garancija sa zateznom kamatom za njegove poslove sa kompanijom Kaspija properti.

Vlasnici Kaspije, koja je registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, isplatili su Kneževiću 12,5 miliona eura za kupovinu hotela “Princes”. Međutim, kupovina hotela propala, a Knežević nije vraćao novac koji su Azerbejdžanci tražili u nekoliko navrata, aktivirana je garancija Atlas banke.

“Optuženi Knežević je 20. maja 2015. godine u Podgorici, “uračunljiv, svjestan svoga djela, čije izvršenje je zabranjeno, sa umišljajem podstrekao Đurđića” da počini krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Kneževićev plan je, kako se osnovano sumnja, bio da ostvari protivpravnu imovinsku korist više od 40.000 eura”, piše, između ostalog, u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva.