Istraga o utvrđivanju identiteta službenika Uprave policije koji je zlostavljao Cetinjanina

Iz cetinjskog tužilaštva tvrde da pokušavaju da utvrde identitet policajca koji je zlostavljao Cetinjanina Ivana Roganovića, ali da im Uprava policije, uprkos urgencijama, nije dostavila tražene podatke.

Taj Cetinjanin ranije je “Vijestima” dostavio snimak policijske racije u njegovom kafiću “La Martina” 28. jula, na kojem se vidi kako ga jedan od službenika Sektora za borbu protiv kriminala ruši na pod, gazi po glavi, a zatim i šutira u stomak.

”Obavještavam Vas da je u krivičnom predmetu ovog tužilaštva, formiranom po krivičnoj prijavi podnosioca I. R. iz Cetinja, u vezi s postupanjem NN službenog lica Uprave policije Specijalne antiterorističke jedinice, prilikom vršenja službene radnje u ugostiteljskom objektu, vlasništvo podnosioca prijave, u toku postupak preduzimanja dokaznih radnji u izviđaju, te da se tim povodom, Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju obratilo svim nadležnim organizacionim jedinicama Uprave policije, radi utvrđivanja identiteta policijskih službenika koji su kritičnom prilikom vršili službene radnje u Cetinju. Međutim, i pored upućenih urgencija, do dana sačinjavanju predmetnog odgovora, traženi podaci nijesu dostavljeni ovom tužilaštvu”, navodi se u odgovoru rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Cetinju Duška Milanovića, koji je “Vijestima” dostavljen 9. avgusta.

Iz Uprave policije zvanično su se oglasili dan nakon incidenta krajem jula i saopštili da utvrđuju da li su njihovi službenici prekoračili granicu ovlašćenja prilikom kontrole bezbjednosno interesantnih osoba.

U saopštenju su konstatovali da će, bez obzira na to što utvrdi postupak, nastaviti da preduzimaju mjere i radnje usmjerene na organizovane kriminalne grupe, operativno interesantna lica i s njima druga povezana lica: “A sve u cilju suprotstavljanja aktuelnim bezbjednosnim izazovima manifestovanim kroz izvršenje krivičnih djela teškog i organizovanog kriminala i održavanju stabilne bezbjednosne situacije”.

”Apsolutno poštujući osnovna ljudska prava, pokrenute su interne procedure koje se odnose na utvrđivanje svih okolnosti i činjenica vezanih za predmetni slučaj. Bez daljeg odlaganja o raspoloživim saznanjima obaviješteno je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao organizaciona jedinica koja je nadležna za kontrolu zakonitosti vršenja policijskih poslova, naročito u pogledu poštovanja i zaštite ljudskih prava prilikom izvršavanja policijskih zadataka i primjeni policijskih ovlašćenja”, piše u saopštenju Uprave policije.

Objasnili su da će, ukoliko se na osnovu preduzetih mjera i radnji utvrdi da je došlo do prekoračenja ovlašćenja, protiv službenika koji su učestovali u predmetnoj aktivnosti, biti inicirano pokretanje odgovarajućih postupaka s ciljem utvrđivanja njihove odgovornosti.

Roganović je ranije poručio je da će on saopštiti imena policajaca koji su sakriveni ispod fantomki ušli u njegov lokal i koordinisali maskiranim specijalcem koji ga je zlostavljao, ukoliko iz Uprave policije to ne učine.

”Svjestan sam da, s obzirom na trenutnu situaciju, upoznavanje javnosti s detaljima ovog nemilog događaja može mene i moju porodicu dovesti u još nepovoljniji položaj od onog u koji sam stavljen neopravdanim nasilnčkim ponašanjem prema meni”, saopštio je on.

Dodao je da će to ipak učiniti, jer osjeća odgovornost i potrebu da obznani “kompletnu sliku tog događaja” – zbog sebe i onih koji bi mogli doći u sličan položaj.

U pismu dostavljenom “Vijestima” napisao je imena starješina policijskog tima koji je 28. jula nešto prije 22 sata došao u njegov lokal, ističući da ih smatra odgovornim za zlostavljanje koje je doživio od njihovog službenika.

Izvor: Vijesti.me