Porodice Bigović i Darmanović podnijeće tužbu protiv Opšte bolnice u Nikšiću zbog, kako tvrde, nestručnosti ljekara tokom porođaja Anđele Bigović koja je u nedjelju zbog komplikacija nakon porođaja u teškom stanju prevezena u Podgoricu, dok je njena beba preminula, piše Dan.

Članovi porodice objašnjavaju da je porođaj obavljen u nedjelju, a da je beba preminula prekjuče u Institutu za bolesti djece, iako su im ljekari iz Nikšića saopštili da je novorođenče na rođenju dobilo ocjenu devet i da je dobrog stanja.

Dvije porodice su prekjuče uputile i otvoreno pismo ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović od koje su tražili da se slučaj ispita i utvrdi da li je došlo do propusta prilikom porođaja.

Direktor Opšte bolnice u Nikšiću Marko Mitrović kazao je za Dan da su doktori spremni da odgovore na sva pitanja u ovom slučaju jer, kako tvrdi, nije bilo nikakve ljekarske greške niti bilo kakve sumnje koja bi navelo na to.

“Desilo se nešto što se dešava tokom svakog trećeg porođaja, razgovarao sam sa svim ljekarima koji su učestvovali u porođaju i u tretmanu bebe. Ljekari su bili na raspolaganju porodici, otac je ulazio da vidi bebu. Naša komisija za kontrolu unutrašnjeg kvaliteta će se izjasniti povodom pomenutog događaja. Ono što mogu da kažem na osnovu razgovora sa ljekarima je da oni ne snose nikakvu odgovornost, došlo je do funkcionalnog poremećaja pluća bebe, to se nije moglo vidjeti ultrazvučnim pregledima. Svi pregledi koji su obavljeni urađeni su po pravilima struke i načelima etike. Mi tu možemo da odgovorimo na sva pitanja. Beba je preminula, koliko sam shvatio kolege iz KCCG, ovakav ishod bebe nema veze sa porođajem zbog poremećaja funkcije pluća. I da je bio lakši ili teži porođaj, isto bi se, nažalost, desilo sa bebom. Koliko sam informisan, porođaj je bio uredan i tu je proteklo sve kako treba”, kazao je Mitrović.

Sestra porodilje Darinka Darmanović kazala je za Dan da su tražili medicinsku dokumentaciju i obdukciju bebe kako bi istražni organi utvrdili razlog smrti.

Ističe da im je teško palo to što ih nijesu obavijestili o stanju bebe i posljedicama porođaja.

“Cjelokupni događaj je protekao bez znanja porodice, mi nijesmo znali da je beba bila loše, nijesmo obaviješteni o stanju moje sestre, niti da je prebacuju u Podgoricu. Smatramo da su pogrešne procjene ljekara tokom porođaja dovele do ovoga. Insistiraćemo da istražni organi utvrde šta se desilo, zasad smo dobili otpusnu listu bebe iz Podgorice, a čekamo ostalu dokumenatciju iz bolnice u Nikšiću. Iako je beba imala poremećaj funkcije pluća, možda je to moglo da se liječi. Važno je da se utvrdi da li je došlo do propusta”, kazala je Darmanovićeva.

Ona ističe da je zbog nestručnosti visio o koncu i život porodilje, zbog čega od ministarstva traže da ispita da li su ljekari pogriješili uvođenjem indukcije.

“Prije svega, mi kao porodica koja prolazi golgotu, ne želimo da ovo prođe zataškano. Anđela i njena beba su u nedjelju poslije iscrpnog mučenja tokom porođaja u bolnici u Nikšiću, prevezene u Podgoricu u teškom stanju, sa poluinformacijama koje su na kašičici servirane porodici”, ispričala je Darmanovićeva.

Ona je kazala da njena sestra Anđela u nedjelju oko 12 časova nije bila spremna za porođaj, ali su, prema njenom mišljenju, u nikšićkoj bolnici davanjem indukcije započeli prisilni porođaj, koji je trajao dva sata, zbog čega je u opasnost doveden život i majke i bebe.

“Znači, problem nastaje zbog loše procjene, izazvane komplikacije, pa je porodilja gubila svijest tokom porođaja, a beba je rođena bez poznatog plača na rođenju, što nijesu shvatili pretjerano ozbiljno, bar u komunikaciji sa nama, pošto smo dobili informaciju da je na rođenju dobila ocjenu 9 ili 10. Oko 14 časova je javljeno da se porodila, da su beba i majka dobro, s tim što je naglašeno da je porodilja imala težak porođaj, i da treba da prima krv jer je izmorena”, kazala je Darmanovićeva.

Darinka Darmanović je ispričala i da od velikog šoka zbog stanja njene sestre nijesu pitali za bebu jer su mislili da je dobro.

“Zvali smo da pitamo za bebu nakon porođaja, ali nijesu htjeli da nam daju informacije. Nakon toga smo otišli u nikšićku bolnicu gdje su nam rekli: „Pa zar ne znate, beba je prije pola sata poslata za Podgoricu”. Najviše nas je pogodila činjenica što nikoga od porodice nijesu obavijestili niti su nam se obratili s tačnim i preciznim informacijama. Bez obzira na što nemamo njihov nivo medicinskog znanja, zaslužujemo da u dogovoru s njima donosimo odluke na dobrobit naših najbližih Pretpostavljamo da je vrijeme igralo bitnu ulogu, oni su pustili da teče, a u takvim trenucima je i sekunda bitna”, kaže Darmanovićeva.

Izvor:RTCG