EKONOMIJA

Turski TAV bi mogao preuzeti crnogorske aerodrome

Turski TAV mogao bi biti kompanija koja će pod zakup uzeti aerodrome u Podgorici i Tivtu, saznaje CdM. TAV je za sada pokazao najveće interesovanje za zakup. U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva su CdM-u potvrdili da postoji interesovanje renomiranih turskih kompanija za koncesioni aranžman za crnogoske aerodrome. Turska kompanija TAV upravlja aerodromima u Skoplju i Ohridu, a u saradnji sa francuskim kompanijama i aerodromom “Franjo Tuđman” u Zagrebu.

 

Aerodrom u Skoplju kompanija TAV je preuzela 2012. godine koncesijom na 30 godina. U skopski aerodrom je uloženo 110 miliona eura, a u ohridski 10 miliona eura.

Međutim, ni sedam mjeseci nakon javne rasprave, crnogorska Vlada još nije razmatrala koncesioni akt jer je zbog manjkavosti vraćen na doradu. Više puta je najavljivano da će se naći pred premijerom i ministrima, ali se to do danas nije dogodilo.

Jedan od razloga je i to što su Socijaldemokrate SD zahtijevale da se otkloni nekoliko, kako tvrde, značajnih manjkavosti koja i dalje postoje u koncesionim dokumentima, jer, kako su nezvanično kazali za CdM, SD se može sa pojedinim koalicionim partnerima razlikovati oko određenih rješenja, ali razlike u kontekstu zakonitosti ne smije biti, jer kompromisa sa tim nema.

 

Aerodrom u Tunisu Kompanija TAV je izgradila za samo dvije godine i njime rukovodi. U njemom vlasništvu su još i aerodromi u Turskoj (Istanbul Ataturk, Ankara, Izmir, Gazipaša nedaleko od Alanje) u Gruziji (Tbilisi) i u Tunisu (Monastir). TAV upravlja i makedonskim aerodromima (Skoplje i Ohrid) kao i aerodromom u Rigi (Letonija).

Davanje koncesija na aerodrome nije novina u regionu. To je prvo uradila Albanija 2005. sa aerodromom u Tirani, pa Hrvatska sa aerodromom u Zagrebu. Lista aerodroma u okruženju, koji se nalaze pod koncesijama proteže se još na Ljubljanu, Prištinu, Skoplje i bugarske Varnu i Burgas. Posljednje je to prošlog proljeća uradila Srbija sa aerordomom Nikola Tesla u Beogradu – poptisan je ugovor sa francuskom korporacija Vancy Airports na 25 godina.

U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva su CdM-u potvrdili da postoji interesovanje renomiranih turskih kompanija za koncesioni aranžman za crnogoske aerodrome. Dodaju da je i veliko interesovanje kompanija sa drugih tržišta, koje posluju na globalnom nivou.

“U pitanju su kompanije iz Indije, Italije, Francuske, Emirata, Južne Koreje, Portugala, Njemačke. Ohrabruje i raduje činjenica da su u pitanju ozbiljne i uspješne korporacije sa značajnim iskustvom u ovoj oblasti”, navode oni.

Izvor: CDM