Uprkos pandemiji korona virusa crnogorska skijališta vrvila su od domaćih gostiju, te je sve ukazivalo da će zimska sezona biti jedna od najuspješnijih. Možda bi tako i bilo da Ministarstvo zdravlja nije donijelo nove mjere, koje su ispraznile skijališta. Dodatno, i na granicama su očigledno uvedene “nove” mjere, te su se turisti žalili da nijesu mogli da uđu u našu državu bez potvrde rezervacije smještaja, što im dosad niko nikada nije tražio, pišu Dnevne novine.

Snijega na Durmitoru, Bjelasici i Hajli je u izobilju, staze su spremne, ali zbog zabrane međugradskog prevoza tokom vikenda gostiju praktično i nema.

Direktori svih skijališta saglasni su da će pomenute mjere i te kako uticati na smanjenje broja gostiju, ali i poslovanje.

Kako je kazala Dnevnim novinama direktorica Ski-centra Kolašin 1450 Dijana Bulatović, nove mjere svakako će uticati na broj gostiju na skijalištima jer je najviše bilo posjeta tokom vikenda.

“Granice su otvorene, tokom decembra, januara i dijela februara je sve funkcionisalo bez problema uprkos velikom broju zaraženih osoba, te smatram da su mogli da dozvole da radimo normalno i do kraja zimske sezone”, kazala je Bulatović.

Ona dodaje da je februar skijalištima veoma bitan, jer su već početkom marta temperature veće i topi se snijeg.

“Ljubitelji snijega gledaju da maksimalno iskoriste februar. Mogli smo bar do kraja februara da odradimo, to je vrlo malo dana, a nama puno znači”, saopštila je Bulatović.

Ona je istakla da su se turisti iz Srbije i Albanije žalili na probleme sa kojima su se susretali na graničnim prelazima.

“Tražene su im rezervacije za smještaj otkucane na papiru. Tu se mnogo gubilo vremena, zbog čega su mnogi otkazali rezervacije i vraćali se u svoje zemlje. Nerealno šta im se tražilo. Ako je već zabranjen međugradski saobraćaj, to ne bi trebalo da važi za goste iz Srbije, Albanije i drugih susjednih zemalja”, objasnila je Bulatović.

Prema riječima direktora Turističkog centra Durmitor Milutina Tomića, nove mjere već negativno utiču na broj gostiju.

“Mi smo poslije završetka januara, kada su se završili i školski raspusti, bilježili veliki broj gostiju upravo u danima vikenda. Međutim, uvođenjem novih mjera ne možemo očekivati očekivano, odnosno da posjeta bude dobra. Staze su uređene, snijega više nego dovoljno i cijene vrlo pristupačne. Pošto su državni praznici u Srbiji, imali smo i znatan broj gostiju baš iz Srbije”, istakao je Tomić.

Na Hajli najviše domaćih turista

I u Ski-centru Hajla u Rožajama nijesu srećni zbog novih mjera Ministarstva zdravlja.

Kako je Dnevnim novinama kazao direktor Ski-centra Hajla Mirsad Kalač, na tom skijalištu nema praviše gostiju, ali će ih zbog mjera biti i manje.

“Za nas je svaki turista važan iako ih mi nemamo previše. Radnim danima smo bilježili dolazak gostiju iz susjednih gradova Berana, Plava, Bijelog Polja i Petnjice. Imamo goste i iz Srbje, ali definitivno najveći broj je naših gotiju iz susjednih opština”, kazao je Kalač.

Izvor: CDM