EKONOMIJA

Turci grade 500 stanova

Na području kotorskog naselja Kavač u toku je intenzivna gradnja, a, po podacima mjesne zajednice, ovo mjesto dobiće oko 500 novih stambenih jedinica čiji su investitori uglavnom državljani Turske. Predsjednik MZ Kavač Jovan Čelanović ističe da se na tom području intenzivno kupuju placevi i grade objekti, pa je broj stanovnika znatno povećan u odnosu na proteklih nekoliko godina, piše Dan.

“Po mom saznanju trenutno ima desetak zemljišnih parcela koje su kupili Turci, a čije se površine kreću od deset do 20 hiljada metara kvadratnih. Tu se, po našim računicama, gradi do 500 stanova, možda i više. Neke zgrade su već izgrađene ugrubo, neke su tek počele da se grade, a za pojedine je u pripremi dokumentacija”, ističe Čelanović.

Naglašava i da radovi na izgradnji vodovodne mreže u Kavču, započeti 14. septembra prošle godine sa rokom od 70 dana, još uvijek nisu okončani.

“Postavljen je glavni vod, nešto je napravljeno, zatrpano i trebalo bi asfaltirati put. Međutim, Opština nije usvojila budžet i novac ne može da se isplati. Tako da radovi nisu završeni”, pojašnjava Čelanović i podsjeća da Kavač ima tri izvora i da u donjem dijelu naselja voda ponekad fali, ali i da je pojedine kućeu gornjem dijelu naselja ljeti nemaju danima.

Prema njegovim riječima zajedno sa vodovodnom, se trebala izgraditi i kanalizaciona mreža, zbog čijeg nepostojanja su još u funkciji septičke jame, do čijeg izlivanja često dolazi tokom ljeta.

Kaže da je Kavču potrebno igralište za djecu, da treba pokositi rastinje uz putni pojas i sanirati ceste ka brdu Vrmac.

Čelanović ističe i neriješen problem napuštene stoke koja slobodno luta Kavčem i čiji se broj uvećava. U pitanju su, kaže, goveda, koze, ovce, koji mještanima prave štetu na imanjima, ulaze u bašte, voćnjake.

“Ima nekoliko volova teških po četiri, pet stotina kilograma. Nekoliko građana imalo je jako nezgodne susrete sa njima. Na sreću, niko nije stradao, ali je bilo mučno i teško. Kavčani su vidjeli da noću neko doveze stoku kamionima i pusti je, a ona vršlja po Vrmcu i okolini ističe Čelanović i podsjeća da je bilo dogovoreno da se formiraju patrole koje će noću patrolirati kao i da se kupi pušaka za uspavljivanje stoke, ali to nije realizovano. Bilo je dogovoreno da će, ako se nađe, vlasnik te stoke snositi troškove za pričinjenu štetu, da će se stoka transportovati u klanicu, a meso dati bolnici, Dječjem domu u Bijeloj… Međutim, i od toga nije bilo ništa, stoka i dalje vršlja”, zaključio je Čelanović.

Izvor: Dan