Vlada Crne Gore je usvojila Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu vrijedan 3.000.000,00 eura.

“Napredak i ubrzanje ekonomskog razvoja zemlje jedan je od prioriteta Vlade Crne Gore. Svoju posvećenost ovom cilju Vlada je iskazala i tokom proteklih šest mjeseci kada je usvojila dva paketa Mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica nastalih usljed korona krize”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Kako navode, crnogorska ekonomija i dalje osjeća posledice pandemije, zbog čega se ukazala potreba za setom programskih linija finansijske i nefinansijske podrške, koje bi dovele do bržeg oporavaka i pokretanja privredne aktivnosti upravo sektora MMSP koji po svim relevantnim indikatorima generalno bilježi dinamičan rast i razvoj.

“Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu, koje će implementirati Ministarstvo ekonomakog razvoja, ima za cilj podsticanje razvoja postojećih procesa, proizvoda i usluga, u cilju jačanja konkurentnosti i izvoznog potencijala mikro, malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje produktivnosti i profitabilnosti uz zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta”, dodaju iz Ministarstva.

Program obuhvata 7 programskih linija, od kojih se pet odnosi na finansijsku podršku, a dvije programske linije na nefinansijsku podršku.

“Programom je predviđeno pet linija finansijske podrške: programska linija za modernizaciju proizvodnih procesa, programska linija za podršku malim ulaganjima, programska linija za uvođenje međunarodnih standarda, programska linija za podršku digitalizaciji i programska linija za podsticaj cirkularne ekonomije”, navode iz Ministarstva.

Kako dodaju dvije Programske linije nefinansijske podrške su za pružanje mentoring usluga i za razvoj preduzetništva.

“Realizacijom ovih programskih linija omogućiće se jačanje izvoznog potencijala i poboljšanje konkurentnosti proizvoda i usluga.
Posebna pažnja biće posvećena i podsticanju razvoja preduzetništva mladih, žena i zanatlija kao posebno „ranjivih“ ciljnih grupa, kako kroz posebnu programsku liniju, tako i kroz Program u cjelini, kao bitnih segmenata na kojima počiva razvoj dinamične, inovativne i izvozno orjentisane privrede”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo ekonomskog razvoja će raspisati Javni poziv za učešće u Programu i pojedinačnim programskim linijama koji će sadržati osnovne informacije, uslove za podnošenje prijave, način podnošenja prijave, rokove i ostale relevantne informacije.

Izvor: pvportal.me