Prije tri godine u lokalnom budžetu bila je stavka od 10.000 eura za čišćenje korita rijeke Vezišnice,u budžetu prije dvije godine ostao je isti iznos, prošle godine iznos je smanjen na 5.000 eura, a ove godine te stavke nema u budžetu, kaže Milovan Gogić (SNP)

Korito Vezišnice puno smeća – Foto: B.Je.

PLjEVLjA – Opština Pljevlja tri godine je planirala sredstva za čišćenje korita rijeke Vezišnice, ali ovaj posao još nije završen. Za to vrijeme pomenuta rijeka, usled stvorenih brana od otpada, prilikom svake jače padavine izliva se i plavi poljoprivredno zemljište u selu Zenica. Posebno su ugrožene oranice uz samu rijeku, sa kojih nabujala voda često odnese i stajsko đubrivo.

-Pokušavao sam poslednjih godina da izdejstvujem izdvajanje novca za čišćenje korita rijeke, ali nijesam imao uspjeha. Tri godine sredstva su planirana u budžetu ali nikada nije došlo do realizacije stavke koja se odnosila na ovaj posao- kaže za „Dan” odbornik Socijalističke narodne partije Milovan Gogić.

On tvrdi da je prije tri godine u lokalnom budžetu bila stavka od 10.000 eura za ovaj posao, a u budžetu prije dvije godine ostao je isti iznos, a prošle godine stavka koja se odnosi na čišćenje korita rijeke Vezišnice smanjena je na pet hiljada eura.
-Nažalost, sva ta planiranja su bila uzaludna i Vezišnica je i ove godine poplavila imanja i na ista iznijela ogromne količine smeća, kaže Gogić i dodaje da je najveći problem što otpad pravi čepove u koritu rijeke i na taj način onemogućava protok vode.

-Potreban ozbiljan pristup problemu, a novca bi za taj posao bilo. To nije veliki iznos da se riješi problem kako se svake godine, ponekad i više puta, ne bi dešavale poplave – naglašava Gogić i dodaje da u ovogodišnjem planu budžeta

nema stavke koja se odnosi na čišćenje korita rijeke Vezišnice, pa je teško i očekivati da se ovaj dio posla završi u ovoj godini. S tim u vezi kontaktirali smo i resornog sekretara u Opštini Zorona Čolovića ali se on nije javljao na naše telefonske pozive, pa nijesmo mogli doznati zbog čega u ovogodišnjem budžetu nema sredstva za čišćenje korita Vezišnice. Prethodnih godina bilo je više slučajeva da se žitelji sela Boščinovići, Zenica i Borovica, žale na nedozvoljeno odlaganje smeća u korito rijeke Vezišnice, ali su reakcije nadležnih izostale.

Za ekologa Milorada Mitrovića nije samo potrebno čišćenje korita rijeke Vezišnice već je potrebna i njena zaštita. Mitrović navodi da rijeka teče uz magistralni put Pljevlja –Đurđevića Tara i mnogi putnici prilikom odmora bacaju smeće pored puta, koje na kraju završava u rijeci. S druge strane, kaže Mitrović, i stanovnici brojnih sela uz rijeku odlažu smeće na obale rijeke, koje opet završava u njenom koritu.

B.Je


Uvesti redarsku kontrolu i zaštititi rijeku
-Pitam prestavnike inspekcijskih službi jesu li ikada nekoga kaznili zbog nedozvoljenog odlaganja otpada u rijeku, a korito rijeke je puno smeća. Kako je moguće da otpad zatvori protok vode i da niko na to ne reaguje – pita Milorad Mitrović i pojašnjava da treba postaviti kontejnere i koševe za odlaganje otpada, česte oznake o zabrani bacanja smeća ali i uvesti redarsku kontrolu.

– Ako se postojeći otpad očisti stvoriće se uslovi za dalju zaštitu ove rijeke, koja je u doljnem toku ugrožena radom Rudnika uglja i Termoelektrane, a u gornjem toku neodgovornim ponašanjem brojnih lica ali i nadležnih službi, kaže Mitrović.

Izvor: Dan