Trg u Pljevljima čeka rekonstrukciju dvadeset godina

Lokalna uprava u Nacrtu budzeta za narednu godinu opet nije predvidjela novčana sredsta za izradu projekta rekonstrukcije Trga Patrijarh Varnava, čime su izbjegnute aktivnosti na rekonstrukciji trga.

    Trg u Pljevljima

U Pljevljima, na nekoliko stotina metara od mjesta rođenja Patrijarha Varnave, lokalna uprava je prije dvadeset godina odredila prostor koji će ponijeti njegovo ime. Međutim, od tada pa do danas nijesu izdvojena sredstva za rekonstrukciju trga.

Tabla sa imenom trga stajala je do 2008. godine, da bi se potom i ona uklonila, tako da sada ne postoji nikakvo obilježje koje može potvrditi ime trga.

Na svu sreću narod dobro pamti koje je bio Patrijarh Varnava, a Pljevljaci dobro znaju i gdje se nalazi trg. Iz lokalne uprave kažu da je izrada projekta sledeći korak ka rekonstrukciji trga, kao i da su planskom dokumentacijom određen sadržaj na njemu.

-Što se tiče planske dokumentacije ona je završena, ali još uvjek, prema mojim saznanjima, ne postoji projekat za rekonstrukciju trga – kazala je za „Dan“, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora Mira Čolović.

Kada je u pitanju izrada projektne dokumentacije prema Nacrtu budzeta za narednu godinu, predviđeno je 105.000 eura. Najviše sredstava, čak 60 hiljada eura, predviđeno je za izradu tehničke dokumentacije za sportsko-rekreativnu zonu Borovica.

Pored Sekretarijata za uređenje prostora i Direkcija za izgradnju i investicije opredjelila je značajna sredstva za izradu projektne dokumentacije. Tako će ovaj opštinski organ od 5. 322 000 eura, koliko je opredjeljeno za brojne investicije, 117 hiljada potrošiti na izradu projektne dokumentacije. Naravnu u spisku projekata nema rekonstrukcije Trga Patrijarha Varnave.

Jedna od investicija o koju se aktuelno rukovodstvo Opštine Pljevlja oglušilo, a koja je posebno značajna po mnogo čemu za naš grad, svakako je ta što se i sledeće godine neće ući u posao rekonstrukcije Trga Patrijarha Varnave. Takav postupak opštinske vlasti je sraman.Skandalozno je i što ne postoji nikakva oznaka koja ukazuje da je riječ o trgu koji nosi ime najveće istorijske ličnosti pljevaljskog kraja- kaže predsjednik Opštinskog odbora Nove Milan Lekić i dodaje da je ovakav ignorantski odnos prema liku i djelu Patrijarha Varnave prosto nedopustiv.

Sa takvom praksom, uvjeravam vas, biće završeno odmah nakon što na predstojećim lokalnim izborima pošaljemo nedostojnu DPS vlast u opoziciju- podvlači Lekić.

Patrijarh Varnava Rosić je rođen 10. septembra 1880.godine u Pljevljima, od oca Đorđija i majke Krsmane, i svakako je najznameniti Pljevljak. U crkvenim krugovima postoji izreka „Sveti Sava pa Varnava“, što najbolje govori o ugledu Patrijarha Varnave i njegovom radu.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE