GRUPA GRAĐANA #OČISTIME POKRENULA INICIJATIVU

Treba li zabraniti upotrebu plastičnih kesa do kraja godine

Svaki građanin Crne Gore godišnje koristi oko 730 plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu, dok stanovnici Austrije u istom periodu potroše po 48, ističu iz Grupe građana #OčistiME, koja se bori protiv upotrebe plastičnih kesa u našoj zemlji. Kako kažu, sa tim ciljem su pokrenuli peticiju, uspjeli su da prikupe više od 4.800 potpisa istomišljenika i uskoro će zatražiti od Vlade da se one zabrane do kraja godine.

Kako je za CdM saopštila Alexandra Aubertin, osnivačica Zero Waste Montenegro, organizacije koja je podržala tu inicijativu, plan im je da u narednim nedjeljama peticiju zvanično dostave ministru održivog razvoja i turizma, Pavlu Raduloviću, kome su se već obratili otvorenim pismom.

U međuvremenu se nadaju da će prikupiti najmanje 6.000 potpisa.

Zero Waste Montenegro je, podsjeća ona, još 2017. godine podnio nacionalnu peticiju, kako bi se zauvijek zabranila upotreba jednokratnih plastičnih kesa u zemlji. Ministarstvo održivog razvoja i turizma tada je potvrdilo spremnost za saradnju, ali je sve ostalo na tome.

“U aprilu ove godine, grupa građana koja se zasitila smeća odlučila je da pokrene novu peticiju“, ističe Aubertin.

Potpuna zabrana plastičnih kesa u prodavnicama

Krajem maja je, naglašava, interno podnijeta na pregled izmijenjena verzija Zakona o otpadu, koju je pripremio MORT, ovog puta sa prijedlogom potpune zabrane plastičnih kesa u prodavnicama. Ta vijest ih je oduševila.

“Grupa #OčistiME je 25. juna uputila otvoreno pismo ministru održivog razvoja i turizma, kako bi ga informisala o peticiji kojom se ponovo od Vlade traži da zabrani plastične kese zbog svih štetnih posljedica njihove upotrebe“, navodi Aubertin.

U pismu su iznijeli zahtjev da se zabrani jednokratna upotreba plastičnih kesa i uvedu alternative do kraja 2019. godine.

Ukazali su da je zvanični slogan Crne Gore “divlja ljepota”, ali da ona, iako je nesumnjivo vrlo lijepa, posjeduje ozbiljan udio u globalnoj zagađenosti plastikom u odnosu na broj stanovnika i ukupnu površinu.

“U jeku integracija za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora je dužna pridržavati se acquis communautaire Poglavlja 27 o politici zaštite životne sredine, sa ciljem promovisanja održivog razvoja i zaštite okoline za sadašnje i buduće generacije. U međuvremenu, Evropska unija i mnoge druge zemlje širom svijeta, kao i putničke kompanije, uključujući globalne avio-operatere, preduzimaju dodatne mjere kako bi radikalno smanjile plastiku. Bila bi velika pobjeda za imidž i ugled Crne Gore da isprati ovaj globalni trend i radi na njemu”, naveli su u pismu Raduloviću.

Naplata kesa u marketima nije smanjila njihovu upotrebu

U obrazloženju inicijative podsjećaju na procjenu EU iz 2017. godine, u kojoj se ističe da carina na plastične kese već postoji, ali se potrošačima naplaćuje na prodajnom mjestu i na relativno niskom je nivou.

“Činjenica da se jednokratne plastične kese naplaćuju u većini velikih marketa, očito nije uticala na smanjenje upotrebe ovih kesa, s obzirom na to da se one i dalje koriste, možda čak i više nego ikada”, konstatuje neformalna grupa građana #OčistiME.

Uvesti šemu povrata depozita za boce

Drugi zahtjev Ministarstvu je uvođenje šeme povrata depozita za boce, koja je, navode, dokazana kao najuspješniji pristup u mnogim zemljama.

“Takav sistem mogao bi imati velik uticaj na smanjenje otpada u Crnoj Gori. Dobro sprovedena i dobro vođena šema depozita ne košta više od 0,01 euro po boci, koju finansiraju sami proizvođači”, naglasili su u grupi građana #OčistiME.

Čišćenja pojedinaca kao rat u kom oni ne mogu pobijediti

U međuvremenu, navode, svijet se radikalno promijenio kada je u pitanju upotreba jednokratne plastike.

“Sve više zemalja uvodi zabrane i druge restriktivne mjere. Trenutno u Crnoj Gori, lokalna čišćenja od strane građana pojedinaca izgledaju kao pokušaji da se vodi rat iz kojeg ne mogu izaći kao pobjednici”, naglašavaju u toj grupi građana.

Hitno početi bolju brigu o divljoj ljepoti

Poručuju da je urgentnost bolje brige o “divljoj ljepoti” očigledna, zbog globalne i regionalne konkurentnosti u turizmu i vjerodostojnosti kao kvalitetne destinacije.

“Većina (87 odsto) globalnih putnika želi putovati održivo. No, kada na Google-u pretražujete Montenegro + smeće, rezultat je 2.750.000 članaka i slika koje prikazuju vrlo tužnu stvarnost kod nas”, dodaju građani okupljeni u grupi #OčistiME, zaključujući da je za Crnu Goru vrijeme da reaguje sistemski i uspješno gradi načela održivosti, kako bi očuvala svoju titulu ekološke države.

Izvor: CDM