Opština Bar je, na inicijativu prijatelja i kolekcionara djela Uroša Toškovića, počela proceduru koja bi trebalo da stvori zakonske uslove za izradu spomen biste velikom umjetniku u tom gradu.

Uroš Tošković

“Svaka zemlja bi voljela da ima Uroša Toškovića”, ističe istoričarka umjetnosti i direktorka Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović, a Bar je, kao grad kojeg je Uroš izabrao da u njemu provede posljednje godine života, bio privilegovan prisustvom umjetnika čija djela, pojava i sam život, nikoga nisu ostavljali ravnodušnim.

Višestruke su veze Bara sa Urošem Toškovićem – posljednje decenije života proveo je u gradu koji prihvata raširenih ruku i otvorenog srca..Na obali, nadomak svetionika, često je boravio i radio, razgovarao sa Baranima koji su znali da dopru do umjetnika čiji su životni izbor bili usamljenost i stalni sukob sa svijetom.

Baru pripada i vrijedna zaostavština, legat od skoro 70 Toškovićevih radova iz kolekcije Momčila Todorovića.

“Smatramo da ovaj umjetnik zaslužuje da dobije spomen bistu u Baru, gdje je proveo značajan dio svog života, stvarao i ostao upamćen među Baranima kao dio urbane legende. Nadamo se da će naša inicijativa biti prepoznata i prihvaćena od strane Ministarstva kulture, kako bi već u narednoj godini mogli da planiramo sredstva u bužetu za tu namjenu”, kazao je za Radio Bar i Bar info predsjednik Opštine Dušan Raičević.

Kultura sjećanja i njegovanje kulturne baštine obaveza je svakog civilizovanog i razvijenog društva.

“To nije samo spomenik umjetniku, to je zalog budućim generacijama, jer će umjetnici poput Uroša Toškovića sigurno inspirisati naše potomke da proučavaju njegovo djelo. Djela velikih umjetnika trebalo bi da budu vidljivija, a to je moguće realizovati kroz, na primjer, park skulptura kada je riječ o vajarima, edukativne prostore – radionice otvorenog tipa, u kojima bi umjetnici razgovarali sa publikom i prenosili svoja znanja. Takođe, veoma je bitno ko radi bistu, jer to je ujedno i spomenik tom umjetniku”, kazala je Miranović, koja naglašava da Bar jeste grad umjetnika.

“Bar ima izuzetne vajare, poput Nenada Šoškića i Zlatka Glamočaka. Pomenuću samo još neke umjetnike koji bi bili Uroševi savremenici i koji su zagazili u devetu deceniju, poput Nikole Gvozdenovića, čuvenog Gvozda, naš umjetnik, internacionalno poznat, Ilija Šoškić, ovdje živi i stvara Mijo Mijušković. Sve je to značajna kulturološka činjenica koju treba vrednovati”, naglašava dr Miranović.

Bista Uroša Toškovića, ukoliko bude uvažena inicijativa Opštine Bar od strane Vlade Crne Gore i resornog ministarstva, trebalo bi da nađe svoje mjesto na barskoj obali i Šetalištu kralja Nikole.

“Upravo na mjestu gdje je Uroš provodio najviše vremena i pronalazio inspiraciju za kreaciju svojih djela. Opštinski Sekretarijat za kulturu, sport i mlade je, poštujući zakonsku regulativu o spomen obilježjima i odredbu o izradi spomenika nakon dvadeset godina od smrti umjetnika, uputio inicijativu i zatražio saglasnost Vlade i Ministarstva kulture, koji će cijeniti njenu opravdanost”, objasnio je predsjednik Opštine Bar.

Doprinos valorizaciji djela velikih umjetnika jeste još nekoliko inicijativa lokalne uprave, među kojima i da se skulpture vajara Mija Mijuškovića, koji živi i stvara u Sutomoru, presele iz njegovog ateljea i dvorišta u javni prostor, krase gradske lokacije i direktno komuniciraju sa publikom.

Izvor: RTCG