“Vlast u Pljevljima nije u stanju da uspostavi mehanizme za zaštitu životne sredine”, ocijenile su Demokrate, komentarišući to što je Ćehotina nizvodno od TE “Pljevlja” bila potpuno bijela. Oni, kako navode, traže hitnu reakciju nadležnih, konkretne mjere i sankcije za odgovorne.

“Još jedan u nizu dokaza da vlast nije u stanju da uspostavi mehanizme za zaštitu životne sredine i da je višedecenijski privilegovan položaj zagađivača doveo do toga da ne vode računa ni o vazduhu, ni o zemlji, niti o vodi. Jedino čime se rukovode, to su finansijski interesi, zbog čega vrlo često gledamo apokaliptične slike, kao što je ova danas u Ćehotiini. Očigledno da vlast ne može ispoštovati obaveze iz Poglavlja 27-zaštita životne sredine i da čak nije u stanju da sprovede usvojene zakone. Podsjećam na član 79 Zakona o životnoj sredini”, naveo je Nikola Rovčanin, portparol Demokrata.

“Samo u Crnoj Gori može da se u 21. vijeku truje vazduh, zemlja i voda, dovodi u opasnost zdravlje ljudi, uništava živi svijet u rijekama, sve to bez ikakvih posledica i u cilju potpune zaštite profita,” zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Oni su naveli da je od jutros u Pljevljima u toku ekološka katastrofa. Istakli su da je Ćehotina nizvodno od TE “Pljevlja” potpuno bijela, kao mlijeko.

Na cjevovodu jalovišta TE “Pljevlja” je otvoren ventil i pušteni su hemikalije, pepeo i šljaka u Vezičnicu, a iz Vezičnice otrovni materijal je otišao direktno nizvodno u rijeku Ćehotinu, piše u saopštenju Demokrata.

Iz ekološkog društva “Breznica” saopštili su da je “primjetan i viši vodostaj Ćehotine jer su iz TE “Pljevlja” vjerovatno pustili više vode sa brane “Otilovići” kojom upravljaju, sa namjerom da se tako brže otarase otpada”.