Mještani naselja Botun, Mitrovići i Ljajkovići koji tvrde da egzistenciju obezbjeđuju od vađenja šljunka iz Morače juče su protestovali u Botunu. Kolona kamiona prošla je Jugozapadnom obilaznicom u znak protesta jer im je ovaj posao zabranjen.

 

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ranije je saopšteno da je od kraja 2020. godine svaki kamen izvučen iz crnogorskih rijeka izvađen nelegalno. Zbog ovog posla proteklih dana privedeno je više osoba. Desetine vlasnika građevinskih mašina koji se bave vađenjem šljunka rekli su da nemaju alternativu.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za vode saopštili su da u narednom periodu neće biti izdavanja akata koji će bilo kome omogućiti rad u koritu rijeke.

“S obzirom na to da je u toku akcija suzbijanja nelegalne eksploatacije materijala iz vodotoka i da predstoji detaljna analiza zatečenog stanja, okvira devastacije, pričinjene materijalne štete i uticaja na ekosistem, u narednom periodu zasigurno neće biti izdavanja akata koji će bilo kome omogućiti rad u koritu rijeke. Posebno imajući u vidu to da u konkretnom slučaju uskoro očekujemo detaljan izvještaj o uticaju devastacije na vodoizvorište i cjelokupni ekosistem, o pomenutim modelima je prerano govoriti”,  kazali su iz ministarstva.

Aleksandar Stanić poručio je potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću da oni nijesu građevinska mafija, već da od tog posla izdržavaju porodice.

“On dobro zna gdje su vrata građevinske mafije, a mi smo narod koji ga je 30. avgusta doveo na vlast i koji živi od ovog posla. Ne bježimo od toga da se sa Vladom dogovorimo da radimo legalno. Abazović je krenuo sitnim ribama da skida glave, a krupnim da skida kape. Ovo je samo početak, a naš sledeći potez je blokada puteva. Već u ponedjeljak ćemo biti radikalniji. Mi smo poštena sirotinja, a ne građevinska mafija kako nas je Abazović nazvao. Neka nas sve zaposli i nije problem. Mi sa naših imanja vadimo šljunak. Na samo 100 metara odavde planira se izgradnja kolektora i to će da ide u vodoizvorište Boljesestre. Svaki dan inspekcija i policija dolaze i privode narod kao da smo kriminalci. Ne bježimo od plaćanja, ali moramo da radimo”, poručio je Stanić.

Srđa Stojanović smatra da je Vlada trebala da pošalje predstavnike kod njih da nađu zajedničko rješenje.

“Niko ne bježi od plaćanja koncesija i imanja, ali samo da objasne na koji način može da se radi. Sumnjamo da sklanjaju nas sitne koji preživljavamo od ovog posla kako bi sve to sačuvali za nekog drugog. Nijesmo mi Moraču nagrdili, već oni koji su odavde izvadili milione kubika. Izvorište Boljesestre je samo loš izgovor, jer da ga čuvaju ne bi dozvolili da se 300 metara uzvodno stavi cijev od kolektora. Ne bježimo od plaćanja koncesija, od toga da nam se kaže koliko košta kubik, i onda neka inspekcije kontrolišu”,  navodi Stojanović.

Dejo Stanić ističe da je KAP već zatrovao Moraču od crvenog mulja i sode.

“Nije tačno da fali voda Boljesestrama zbog kopanja. U Zeti bunari presušuju od kad je vodoizvorište počelo da vuče vodu za Primorje. Neka se primorske opštine snalaze za vodu”, ističe Stanić.

Milan Ćetković pita vlast zašto su čekali novembar da im zabrane rad, zašto to nijesu uradili u maju.

“Gdje su bili godinu dana? Što nijesu došli u maj da zabrane ovim ljudima da rade nego su puštili da prođe sezona, pa se sjetili sad kada vode ima. Ako rade nelegalno neka ih uvedu u legalne tokove. Da im se nijesmo suprostavili za kolektor mislim da im se ne bi branilo da vade šljunak. Oni ne bježe od toga da plaćaju državi, samo neka nađu model”,  kaže Ćetković.

Rade Rajković ističe da od ovog posla izdržavaju porodice.

“Svuda se vadi šljunak. Od toga dosta familija živi. Niko nije u stanju da dođe i kaže da se riješi problem”, kaže Rajković.

Izvor:RTCG