BIJELA KUĆA

Trampova izjava pogrešno protumačena

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da se premišlja u vezi sa eskalacijom trgovinskog rata sa Kinom, ali je Bijela kuća kasnije preokrenula tu poruku rekavši da je predsjednik pogrešno protumačen i da on jedino žali što carine nisu više.

Na pitanje novinara da li se se premišlja u vezi sa sukobom sa Kinom Tramp je rekao “da, naravno” i dodao da se on “premišlja u vezi svega”.

Nekoliko sati kasnije predstavnica Bijele kuće Stefani Grisam izdala je saopštenje u kom je rekla da su Trampovi komentari u vezi sa carinama “pogrešno interpretirani” i da je on afirmativno odgovorio jer “žali što nije postavio više carine”.

Tramp se suočio sa napetim prijemom svjetkih lidera na samitu G-7 usled sve veće zabrinutosti zbog usporavanja globalne ekonomije.

Lideri na samitu pokušavaju da ubijede Trampa da odustane od trgovinskih prepiranja sa Kinom i ostalim zemljama za koje smatra da doprinose ekonomskom slabljenju.

Tramp je novinarima rekao da “trenutno ne planira” da preduzme ništa u vezi sa svojom prijetnjom deklaracijom o vanrednim situacijama, ali insistirao je na tome da će koristiti zakon iz 1977. koji se koristio za ciljanje loših režima, terorista i narkodilera kao najnovije oružje u sukobu dve najveće svjetske ekonomije.

“Ako želim, mogao bih da proglasim nacionalno vanredno stanje”, rekao je Tramp i naveo da je kineska krađa intelektualnog vlasništva i veliki trgovinski deficit SAD “u mnogo čemu hitno stanje”.

Izvor: Beta