OSTAJU U AVGANISTANU

Tramp preko Tvitera otkazao pregovore s talibanima

Najava predsjednika SAD-a Donalda Trampa da su planirani pregovori s talibanskim ekstremistima u Kemp Dejvidu otkazani, dovelo je u pitanje mirovni proces u Avganistanu koji treba da okonča najduže ratno angažovanje vojske SAD-a, što je bilo i jedno od predsjednikovih predizbornih obećanja, pišu svjetski mediji.

Tramp je u subotu preko Tvitera naveo da je bio zakazan sastanak s avganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem i višim talibanskim zvaničnicima, ali da je samit otkazan pošto su islamistički ekstremisti priznali da su odgovorni za napad u kojem je ubijen američki vojnik, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Direktni sastanak s talibanima u predsjedničkom odmaralištu Kemp Dejvid, gdje su i ranije održavani mirovni pregovori, bio bi izvanredno neočekivan potez američkog predsjednika, posebno zato što bi se dogodio uoči obilježavanja godišnjice napada terorističke organizacije Al-Kaida na SAD 11. septembra 2001. godine, što je podstaklo invaziju na Avganistan, piše BBC.

Prethodno je prošle nedelje glavni američki pregovarač Zalmaj Halilzad, rođen u Avganistanu, rekao da je poslije devet rundi razgovora, načelno postignut dogovor s talibanima, ukazuje BBC i ocjenjuje da je Trampov tvit izgleda okončao skoro godinu dana teških pregovora u kojima nije učestvovala avganistanska vlada, jer talibani odbijaju da pregovaranju s njom, tvrdeći da je američka marioneta.

Prema predlogu dogovora, SAD bi od oko 14.000 vojnika u Avganistanu povukle 5.400 u roku od 20 nedjelja, a zauzvrat bi talibani garantovali da Avganistan više neće biti baza terorista. Ipak, dodaje BBC, dogovor nema čvrstih garancija i uključuje samo posvećenost smanjivanju nasilja.

Talibanski ekstremisti, koji sada kontrolišu više teritorije u Avganistanu nego ikada od invazije 2001, insistiraju da neće početi razgovore s avganistanskom vladom, dok se ne dogovori rok za povlačenje SAD.

S druge strane, dodaje britanski servis, postoji sve veći skepticizam, koji je izrazio i Tramp, da obaveze koje su prihvatile talibanski pregovarači u Dohi, neće poštovati komandanti na terenu.

Istovremeno, u Avganistanu postoji strah da bi svaki dogovor podrio teško stečena prava i slobode, pošto su talibanski ekstremisti tokom svoje vladavine od 1996. do 2001. nametnuli stroge vjerske zakone i brutalno postupali prema ženama.

Iznenadni samit u Kemp Dejvidu s liderima pobunjeničke grupe koja je ubila hiljade Amerikanaca od invazije u oktobru 2001. u Avganistanu bio bi senzacionalni diplomatski gambit, na nivou Trampovog sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, ocjenjuje Njujork tajms i ističe da je Trampovo saopštenje iznenađujuće iz više razloga.

Ipak, dodaje njujorški list, Trampovo saopštenje je, makar zasad, izgleda uništilo njegove nade da će ispuniti obećanje iz kampanje o povlačenju američkih trupa iz 18-godišnjeg rata koji je nazvao besciljnim trošenjem vremena i novca.

Otkazivanje sastanka je uslijedilo poslije tvrdog otpora mirovnom sporazumu unutar avganistanske vlade, ne samo iz bezbjednosnih razloga, već i zato što je Gani odlučan da se održe planirani predsjednički izbori 28. septembra, na kojima je favorit, dok su talibani insistirali da se izbori odlože da bi se pregovaralo s avganistanskom vladom.

Tramp je pod sve većim pritiskom konzervativaca da ne izlazi prenagljeno iz Avganistana dok su mnoge vodeće demokrate rekle da podržavaju mirovne pregovore koji bi vodili ka američkom povlačenju.

Nije ni jasno da li je Trampovo odustajanje od pregovora trajno, ističe njujorški list i podsjeća da je predsjednik SAD-a u maju prošle godine naglo otkazao drugi sastanak s Kimom, ali je par dana kasnije sastanak opet zakazan. Ipak, kako dodaje list, nekoliko osoba upoznatih s avganistanskim razgovorima je reklo da će biti teško da se pregovori ponovo pokrenu.

Trampova najava zapanjila je mnoge u Vašingtonu i postavila pitanje budućnosti SAD u Avganistanu ako se pregovori ne nastave, ukazuje portal Politiko.

Pregovori u Kemp Dejvidu, da su održani, bili bi izvanredan trenutak u istoriji SAD-a i Avganistana, navodi američki portal i ocenjuje da činjenica da je sastanak planiran u Kemp Dejvidu podvlači Trampovo verovanje da je majstor pregovora jedan-na-jedan i da može postići dogovor i s najtežim američkim neprijateljima.

Izvor: Beta