Američki predsjednik Donald Tramp imenovao je dosadašnjeg ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obavještajne agencije, tijela koje usmjerava i nadzire 17 obaveštajnih agencija i njihov rad. Tramp je ovo objavio na Tviteru, a Grenel vest još nije komentarisao.

Odlukom Donalda Trampa ambasador SAD u Nemačkoj i specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine našao se na čelu nacionalne obaveštajne službe u okviru koje se nalazi 17 agencija.

“Rik je izuzetno dobro predstavljao našu zemlju i radujem se saradnji sa njim”, napisao je Tramp na Tviteru.

Neimenovani zvaničnik američke administracije potvrdio je Glasu Amerike da će Ričard Grenel, pošto bude stupio na dužnost vršioca dužnosti nacionalnih obaveštajnih službi, zadržati funkciju ambasadora SAD u Nemačkoj.

Za sada je nepoznato da li će diplomata, u koga američki predsednik ima veliko poverenje, nastaviti da bude i specijalni izaslanik Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova.

Grenel je, pre petnaestak godina, bio pomoćnik tadašnjeg američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama, Džona Boltona i bio je posebno aktivan tokom diplomatskih pokušaja SAD da u Savetu bezbednosti izdejstvuju promene Reѕolucije 1244 o Kosovu i usvajanje plana koji je načinio Marti Ahtisari.

Sada se zalaže za ukidanje taksi na robu iz Srbije i ponovno uspostavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.

“Veoma je važno, ako želimo da napravimo ekonomski napredak, da se ukinu takse od 100 odsto. Od toga treba odustati, ali u isto vreme Srbija treba da odustane od kampanje povlačenja priznanja. Mislim da obe stvari moraju da se dese kako bi biznis rastao, kako bi se stvorili poslovi za mlade ljude”, kazao je nedavno Grenel.

Izvor: N1