Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u četvrtak kako je moguć veliki sukob sa Sjevernom Korejom zbog njezinog nuklearnog i raketnog programa, no rekao je da preferira diplomatsko rješenje spora.

Ipak, dodao je kako želi mirno riješiti krizu koja je opterećivala više američkih predsjednika te da je put kojim su on i njegova administracija krenuli priprema niza novih gospodarskih sankcija, ali da vojna opcija nije isključena. “Voljeli bismo stvar riješiti diplomatski, ali to je vrlo teško”, rekao je Tramp.

Istaknuo je da bi Južna Koreja trebala platiti trošak američkog THAAD sustava protivraketne odbrane, koji je procijenio na milijardu dolara. Ocijenio je da je Sjeverna Koreja najveći svjetski izazov i pohvalio kineskog predsjednika Xi Jinpinga za pomoć u pokušaju uticaja na Pjongjang.

“Vjerujem da se jako trudi, sigurno ne želi vidjeti previranja i smrt. On to ne želi vidjeti, dobar je čovjek, vrlo dobar i vrlo ga dobro poznajem. On voli Kinu i Kineze. Znam da bi volio biti u stanju učiniti nešto, ali možda je moguće da on to ne može”, kazao je Tramp.