PROBILI OGRANIČENJA

Tramp: Iran se igra vatrom

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da se Iran “igra vatrom”, nakon što je Teheran objavio da je probio ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma predviđena sporazumom Teherana sa svetskim silama.

Tramp je, na pitanje novinara da li ima poruku za Teheran, odgovorio da nema, ali da Iran “zna šta radi” i da se “igra vatrom”, prenio je Rojters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je da je Iran probio ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma predviđena nuklearnim sporazumom.

Prethodno je iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif izjavio da su premašena ograničenja zaliha obogaćenog uranijuma ustanovljena sporazumom iz 2015. godine.

Prema sporazumu, Iran se obavezao na ograničenje od 300 kilograma obogaćenog uranijuma.

Zarif je na novinarsko pitanje da li je Iran prekoračio ograničenja, odgovorio potvrdno.

To je prvi put da je Teheran prekoračio ograničenja uspostavljena sporazumom, navodi AP, podsjetivši da je Tramp povukao SAD iz sporazuma prošle godine i ponovo uspostavio oštre ekonomske sankcije Iranu.

Iran je zatražio od ostalih sila iz sporazuma da zaštite Teheren od američkih sankcija, u suprotnom, neće se pridržavati nuklearnog sporazuma.

Teheran tvrdi da je program obogaćivanja uranijuma u mirnodopske svrhe, dok zapadne sile vujeruju da je riječ o pravljenju nukelarnog naoružanja.

Izvor: Mina