VLADA PORUČILA

Tragati za posmrtnim ostacima otetih u Štrpcima

Vlada je zadužila Ministarstvo vanjskih poslova da diplomatskim putem inicira preduzimanje konkretnih aktivnosti u cilju traganja i pronalaženja posmrtnih ostataka otetih putnika iz voza u Štrpcima 27. februara 1993.

Kako je saopšteno iz Vlade, cilj je te da se država posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava uključi u proces praćenja sudskih postupaka, koji se vode pred nadležnim organima Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da iskaže zainteresovanost da članovima porodica žrtava bude omogućeno da prate sudske procese te da o redovno informiše Kabinet predsjednika Vlade.

Komisija za nestala lica zadužena je da, u roku od 15 dana, informiše Vladu o aktivnostima koje je do sada preduzimala.

“Ministarstvo pravde je zaduženo da u saradnji s Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija, razmotri u roku od 90 dana mogućnost donošenja propisa kojim će se urediti prava civilnih žrtava čija su ljudska prava povrijeđena u oružanim sukobima i u vezi s oružanim sukobima u periodu 1991-2001, s procjenom finansijskog uticaja tog propisa”, saopšteno je iz vlade.

Kako je objavljeno na Vladinom Twiteru Marković je informisao Vladu o sastanku sa porodicama otetih u Štrpcima.

“Više subjekata zaduženo je da preduzme konkretne aktivnosti na rasvjetljavanju slučaja i praćenju sudskih procesa u državama regiona. Članovi Vlade pozdravili inicijativu premijera”, objavljeno je na Twiteru Vlade.

Izvor: RTCG