Jeftović iz zaseoka Bosman apeluje na nadležne da iz njegovog dvorišta uklone elektroenergetski objekat. Nema nikakvih indicija da će u dogledno vrijeme trafostanica biti izmještena na neku drugu lokaciju, jer od nje ne postoji nikakva opasnost po mještane, kazali su iz bjelopoljske Elektrodistribucije

 

Osamdesetjednogodišnji Rajko Jeftović, penzioner iz zaseoka Bosman koji pripada Mjesnoj zajednici Bistrica, više od dvije decenije ne uspijeva da riješi problem koji ima sa trafostanicom koja se nalazi u njegovom dvorištu, praktično na samom ulazu u kuću. Jeftović kaže da je vodio dosta sudskih parnica, ali je sve ostajalo po starom, trafostanica je bila i ostala u njegovom dvorištu.

– Ovo za moju porodicu nije život nego mučenje. Sada pod stare dane nadam se da će ova nova vlast i ovi mladi ljudi shvatiti koliko problem nam pravi trafostanice i da će pomoći da se ovo mučenje završi. Zato sam i odlučio da se javnosti obratim preko stranica “Dana” koji je i prije dvadesetak godina pisao o ovim mojim problemima. Za sve ove godine ništa se nije promijenilo, mi smo izgubili zdravlje, a trafo je i dalje na istom mjestu- žali se Jeftović i dodaje da su trafostanicu postavili na prevaru, jer su mu tada rekli da će ona biti tu samo privremeno, da se na brži način poveže trasa od Gubavča prema Bistrici.

image

RAJKO JEFTOVIĆ I TRAFOSTANICA ISPRED NJEGOVE KUĆE

– FOTO: M.N.

– Rekli su mi tada da je sve to privremeno, da će trasa dalekovoda ići sa druge strane, a trafo biti na državnoj zemlji,prema Bistrici, dalje od moje kuće. Kako su godine prolazile opasnost je bila sve veća i veća. Naročito tokom ljetnjih mjeseci kad ulje curi iz trafoa i sliva se na zemlju. Dolazili su stručnjaci i sve premjerili i ustanovili da je trafostanica opasna po zdravlje i živote ljudi. Napisali da je zračenje 600 puta veće od dozvoljenog. Da je zemlja kontaminirana. Tražio sam da uklone trafo, šetao se od jednog suda do drugog. Sve došlo čak do Ustavnog suda. Ali dzaba mi sve. Moćnici sve srede kako njima odgovara- ogorčen je Jeftović.

On kaže da čim počne da sijeva i grmi cijela porodica je pod stesom.

-Kada zagrmi skupimo se na jedno mjesto i čekamo hoće li nas nesreća mimoići.Jednom je udario grom, čulo se kao strašna eksplozija a mene, kako sam bio blizu, bacilo je nekoliko metara. Mislili su da sam mrtav, a bio sam u nesvjesti. Odvedu me u bolnicu na liječenje i dobijem nalaze da da slabo čujem, da ne vidim… – priča Jeftović i naglašava da se i prije desetak dana čula detonacija, da je tada izgorio trasformator i dugo nije bilo struje.

Od gradnje puta kuća ispucala

Rajko Jeftovići naglašava da dodatni problem njegova porodica ima i sa izgradnjom puta Gubavač-Bistrica, koji prolazi tik pored kuće.

– Sve je razorano, prašina ogromna, od rada valjka pukla mi je kuća na nekoliko mjesta. Prozore i vrata ne smijemo mjesecima da otvorimo, a niko u dvorište ne smije da izađe. Gore je nego od prašine i pijeska na Sinaju, gdje sam nekada, bio u sastavu snaga Ujedinjenih nacija, kao pripadnik Jugoslovenske vojske i čuvao granicu između Izraela i Egipta. Što je najgore ovim mukama nikad kraja. Niko ne zna kada će ovaj put završiti iako je rok istekao. Do tada, ko živ ko mrtav- poručuje Jeftović.

– Pitam one koji se brinu o zaštiti ljudskih prava ima li ko u ovoj zemlji nas da zaštiti. Ima li moja porodica pravo na naormalan život- kaže Jeftović.

Iz Elektrodistribucije su saopštili da su sudskim putem dokazali da trafostanica treba da bude na mjestu gdje se i nalazi, te da je ormar nedavno zamijenjen kako bi se trafostanica dovela u idealno tehničko stanje.

-Trafostanica je postavljena gdje jeste i nema nikakvih indicija da će u dogledno vrijeme biti izmještena na neku drugu lokaciju, jer od nje ne postoji nikakva opasnost po mještane – kazali su iz bjelopoljske Elektrodistribucije.

 

Izvor: Dan