U KIRGISTANU

Tijelo Radovića i dalje zarobljeno na planini

Tijelo crnogorskog planinara Milana Radovića još nije transportovano iz baznog kampa na vrhu Han Tengri, poznatom kao Gospodar duhova (7.010 metara), u planinskom masivu Tjan Šen u Centralnoj Aziji, i očekuje se da njegovi posmrtni ostaci budu prebačeni u Karakol u Kirgistanu čim se poboljšaju vremenski uslovi.

To je Pobjedi juče kazao predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dragan Bulatović, koji nam je objasnio da su loši vremenski uslovi razlog zbog čega je kirgistanska agencija zadužena za prebacivanje tijela Radovića helikopterom iz baznog kampa (na 4.200 metara) do Karakola spriječena da djeluje.

„Svakodnevno smo više puta u kontaktu sa agencijom u Kirgistanu i što se tiče njih spremno je sve, samo se čeka lijepo vrijeme za helikopter. Kad ga prebace do prvog grada, onda će vjerovatno početi zakonske procedure za te situacije. Rekli su nam da će najmanje trajati od pet do sedam dana kompletna procedura u idealnim uslovima“, objasnio je Bulatović.

Novac koji su kirgistanske vlasti tražile kako bi počeli proceduru prenosa tijela Radovića uplaćen je još u ponedjeljak. Obezbijedio ga je Planinarski savez Crne Gore u koordinaciji sa Planinarskim klubom Visokogorci, Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija, gdje je Radović bio zaposlen i nadležnim državnim institucijama. Poznati crnogorski planinar poginuo je tokom ekspedicije u planinskom masivu Tjan Šen na granici Kirgistana i Kine u Centralnoj Aziji prošle sedmice. On i njegov klupski kolega Aleksandar Đajić, koji je nepovrijeđen, sišli su prošle sedmice sa vrha Han Tengri, poznatog i kao Gospodar duhova – 7.010 metara, na planini Tjan Šen, u bazni kamp C4.

Vijest o tragediji stigla je ujutro 9. avgusta, kada je njegov kolega Đajić javio porodici.

Izvor: RTCG