Britanska policija je saopštila da je najmanje sedam ljudi ubijeno sinoć u napadu na Londonskom mostu, koji su izvele tri osobe ubijene potom u obračunu sa policajcima. Uhapšeno 12 osumnjičenih.

Britanska policija je privela 12 osoba, nakon što je preteresla stanove u Barkingu  u  kvartu u kome je stanovao jedan od izvršitelja sinoćnjeg napada u Londonu, javlja Skaj njuz.

Privedeno je 12 muškarca, a u prvi mah privedena je i jedna žena koja je odmah puštena. Pretresi se nastavljaju.

Prama novodima jednog od suseda, policija im je pokazla fotografiju osumnjičenog, koji podesća na jednog od njihih suseda.Načelnica londonske policije Kresida Dik izjavila je da je preminula i sedma žrtva sinoćnjeg napada u britanskoj prestonici koji su izvela trojica napadača na Londonskom mostu i pijaci Borou. Oni su kasnije ubijeni u okršaju sa policijom, prenosi AFP.

“Sada je nažalost potvrđeno da je sedmoro građana stradalo”, rekla je načelnica.

Policija je saopštila da je u toku policijska operacija i potraga za osumnjičenima za teroristički napad u kome je ubijeno sedam, a ranjeno 48 ljudi. Opkoljen je blok zgrada u istočnom dijelu Londona. Vatrogasci su preventivno zatvorili dotok gasa u taj kvart, a policija je postavila obezbeđenje i ispred bolnica.Komšije su navele da je taj sused prijatna osoba, koja se ponašala lijepo sa decom i pomagala beskućnike.

Navedeno je da su napadači uletjeli vozilom među pešake na mostu, a potom noževima napali ljude na području pijace Borou. Prema navodima londonske Hitne službe, 48 ranjenih je primljeno u pet bolnica širom britanske prijestonice, a lakše povređenima je pomoć pružena na licu mesta.

“Naoružani policajci su veoma brzo i hrabro reagovali i sukobili se sa trojicom osumnjičenih muškaraca koji su upucani i ubijeni na pijaci Borou. Na žalost, pored toga je preminulo još šest ljudi”, kazao je šef britanskih antiterorističkih jedinica Mark Rouli.

On je naveo da su “policajci upucali osumnjičene osam minuta nakon prvog primljenog poziva (za pomoć)”, kao i da su “osumnjičeni nosili nešto nalik na prsluke s eksplozivom za koje se kasnije ispostavilo da su lažni”.

Vlasti su putem Tvitera objavile da su tokom noći tri londonske bolnice bile blokirane kako bi “pacijenti, rodbina (ranjenih) i osoblje bili bezbedni”.

Lodonska policija saopštila je da su incidenti na Londonskom mostu i pijaci Borou proglašeni za terorističke napade, dok treći incident koji se dogodio u delu grada Vokshol sa njima nije povezan, prenosi Rojters.