Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ističe da je modernizacija TE Pljevlja uzaludan posao i bacanje ne 54, već 80 do 100 miliona eura.

Kako ističe u saopštenju, rekonstrukcija Termoelektrane Pljevlja ne bi koštala 54 miliona eura, koliko je ugovoreno, već 80 do 100 miliona eura, a ni tada se ne bi smanjila emisija ugljen-dioksida (CO2) na parametre koje zahtijeva EU.

“Sadašnja proizvodna cijena megavata iz TE iznosi između 45 do 50 eura po megavatu, uz plaćanje kredita (kazni) za emitovanje gasa CO2, po sadašnjim cijenama megavat bi koštao 110 do 112 eura, a narednih godina će to narasti na 150 eura po megavatu, kazao je juče državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović na danu otvorenih vrata za medije u tom ministarstvu. Nadležni državni organi bi morali ispitati, da li se iza stavova zagovornika bacanja državnih para u tzv. ‘rekonstrukciju’ TE Pljevlja kriju i lobistički interesi kompanija koje očekuju velike profite iz tog scenarija”, naglašava Medojević.

Treba tražiti, kako je kazao, energetski, ekološki, ekonomski, finansijski održiva rješenja, a ona postoje.

“Da građani Crne Gore plaćaju ekološke kazne i struju iz TE koja je drastično skuplja od uvozne je kriminal. TE Pljevlja nema budućnost. Proizvodnja energije na lignit će vrlo brzo biti zabranjena. To je pitanje od par godina. Oni koji sad zagovaraju tzv. ‘modernizaciju’ uzeće milione u džep, a radnici će svakako ostati bez posla. Rudnik uglja treba da traži poslovne alternative sa EPS i njima isporučuje ugalj, za šta postoji interesovanje i potražnja (naravno po tržišnim i realnim cijenama). I neke druge alternative (ekološka cementara, elektrana na bio masu i sl.) su u igri”, navodi u saopštenju.

Medojević poručuje da je dosta jeftine populističke demagogije i kupovine glasova, prodajom budućnosti i Pljevalja i Crne Gore.

Izvor:RTCG