Temperatura ide na +40, pred nama najtopliji dio ljeta

Narednih dana temperatura vazduha u Podgorici, prvi put ovog ljeta, mogla bi da dostigne 40-i podiok Celzijusove skale, saopštio je za portal RTCG meteorolog Dragan Burić.

Stručnjaci za klimu navode da Evropa treba da se privikne na sve češće topolotne talase. Novi nas, kako kaže Burić očekuje već ovog vikenda, a pred nama je najvjerovatnije i najtopliji dio ovog ljeta.

Burić podsjeća da u dosadašnjem dijelu ljeta temperatura u glavnom gradu nije prelazila 39 stepeni.

“Narednih dana u Crnoj Gori najvjerovatnije najtopliji dio ljeta. Naime, u našoj državi biće stabilno vrijeme i veoma toplo. Prema trenutnom prognostičkom materijalu, Balkan i čitava Jugoistočna Evropa od petka će biti pod uticajem tropskog vazduha u sklopu visinske jugozapadne struje. I taj topli talas zadržaće se sve do utorka“, kaže Burić.

Najtoplije će biti za vikend i početkom naredne sedmice, kada se očekuju ekstremne vrućine.

“Kod nas u najtoplijim mjestima, dnevna temperatura biće između 38 i 40 stepeni. Od srijede se očekuje postepeno pad temperature. Inače, u Podgorici je upravo u avgustu, i to u posljednjoj dekadi, 24. avgusta 2007, izmjerena najviša temperatura do sada, 44,8 stepeni“, podsjeća Burić.

Napominje i da smo 2017. u glavnom gradu imali 11 uzastopnih dana sa temperaturom preko 40 stepeni.

“I to od 31. jula do 10. avgusta, i to je u kontinuitetu najduži period sa temperaturom preko 40 stepeni. Dakle, imali smo i ekstremnije temperature i duži period sa vrućinama“, navodi Burić.

Stoga vam savjetujemo da se u najtoplijem dijelu dana ne izlažete sunčevim zracima, da se pridržavate preporuka ljekara, i uzimate dovoljne količine tečnosti.

Ukoliko nijeste u prilici da odete do mora, na raspolaganju su gradski bazeni, ali i neka od hladnih podgoričkih rijeka.

Podsjećamo da Podgoričani u popodnevnim satima mogu uživati i u manifestaciji Ajmo na Moraču koja se održava na popularnim Sastavcima.

Izvor: CDM/RTCG