Ruski mediji juče su objavili snimke telefonskih komičara Leksusa i Vovana, koji su sa crnogorskim zvaničnicima razgovarali o članstvu u NATO-u, pritiscima Moskve i ukrajinskim investicijama. Iz Vlade i DPS-a su potvrdili autentičnost snimaka.U Vladi i DPS-u potvrdili autentičnost razgovora, ali tvrde da se radi o ruskoj provokaciji i pokušaju diskreditacije.

“Iako je riječ o jednoj u nizu provokacija usmjerenih sa ruskih adresa na diskreditaciju visokih zvaničnika Crne Gore, predsjednik Vlade stoji iza svake riječi koju je saopštio u tom razgovoru”, kazali su iz vladine Službe za odnose s javnošću.

Razgovor sa Markovićem obavljen je nakon što je sletio u Brisel 24. maja, gdje je šefice evropske diplomatije Federike Mogerini okupila premijere regiona. Dan kasnije Marković je prisustvovao sastanku NATO-a na nivou lidera zemalja članica.

Prema informacijama “Vijesti” posrednik za razgovor sa lažnim ukrajinskim predsjednikom bio je Markovićev šef kabineta Aleksandar Eraković, dok je Đukanovića sa “sagovornikom iz Ukrajine” spojio savjetnik Milan Roćen. Iz Vlade su kazali da je razgovor obavljen “posredstvom saradnika koji su kontaktirani”.