PROTESTI U ŠPANIJI

Taksisti blokirali centar Madrida

Taksisti u Madridu blokirali su danas centar tog grada zahtijevajući strože propise za kompanije koje se bave prevozom po pozivu putem mobilnih aplikacija.

Taksisti od kojih mnogi nose žute prsluke, po ugledu na demonstrante u Parizu, se bune zbog nelojalne konkurencije, (Foto: Beta/AP)

Policija pokušava da raščisti blokirane puteve od taksista od kojih mnogi nose žute prsluke, po ugledu na demonstrante u Parizu.

Učesnici protesta jedino su dozvolili konvoju, u kome su bili španski kralj Filip VI i kraljica Leticija, da prođe u izložbeni centar, gdje su otvorili jedan od glavnih sajmova turizma – Fitur, prenosi AP.

Taksisti su rekli da će nastaviti sa štrajkom, dok se ne usvoje propisi za internet taksi službe, poput onih usvojenih u Barseloni, gdje katalonske vlasti žele da primoraju službe poput Ubera da zakažu vožnju sat vremena unaprijed.

To je odbio regionalni šef Angel Garido ocjenjujući da bi se time Barselona i Madrid vratili u srednji vijek.

Sindikati taksista u Barseloni takođe su blokirali glavne saobraćajnice, dok onlajn taksi službe prijete da obustave poslovanje u tom gradu.

Španski taksisti optužuju rivalske taksi kompanije koje pružaju usluge na poziv putem mobilnih aplikacija za nelojalnu konkurenciju, jer za njih, kako kažu, ne važe isti propisi i cijene.

izvor: Tanjug