Na zapadu Njemačke u tajnosti se odvija vojna vježba za slučaj atomskog sukoba. Na drugom mjestu se vježba odbrana nuklearnog arsenala. Mogućnost atomskog rata veća je nego ikad od kraja Hladnog rata.

Najava iz njemačke armije nije zvučala spektakularno. Na internet-stranici Bundesvera je samo saopšteno da će do ovog četvrtka (15. oktobar) italijanske vazduhoplovne snage biti ugošćene u Nervenihu, vojnoj bazi-aerodromu na krajnjem zapadu Njemačke. Vazdušni saobraćaj će biti pojačan, saopštio je Bundesver.

Međutim, kako saznaje agencija dpa, u pitanju je velika vojna vježba pripremljena u tajnosti. U manevru nazvanom „Stabilno podne“ (Steadfest Noon) već nekoliko dana njemačka vojska sa partnerima iz NATO uvježbava između ostalog upotrebu bombardera koji, u slučaju rata, mogu biti opremljeni atomskim naoružanjem.

Osim njemačke i italijanske vojske, u vježbi navodno učestvuju i trupe iz Holandije i Belgije.

Javna tajna: Američke bombe u Nemačkoj

Baza Nervenih važi za alternativno pribežište taktičkih nuklearnih bombi tipa B61. Javna je tajna da je ovo američko oružje smešteno nešto južnije, u bazi Bihel. Stručnjaci procenjuju da je tamo između 15 i 20 američkih nuklearnih bombi, premda je nemački parlament još pre desetak godina tražio da se to oružje povuče iz Njemačke.

Amerikanci navodno imaju oko 150 nuklearnih bojevih glava na teritoriji Evrope. Osim Njemačke, one su i u Holandiji, Belgiji, Italiji i Turskoj.

Trenutno se održava i vježba u Bihelu, gde se trenira za slučaj da tamošnju flotu treba zaštititi od napada. Vježba se upotreba sofisticiranog protivvazdušnog sistema Patriot na teškom terenu.

Prema strategiji NATO, njemački Bundesver mora da ima spremne taktične bombardere koji bi, u slučaju atomskog rata, nosili američke bombe. Za te potrebe se još mogu koristiti avioni tipa Tornado, mada je njemačka avijacija, kako je pisao DW već duže u potrazi za modernijim bombarderom.

Premda zvaničnici nisu ni najavili vežbu u Nervenihu, vojni analitičari veruju da se uvežbava iznošenje nuklearnih bombi iz podzemnih skladišta i njihova montaža na avione. Letovi se međutim ne obavljaju sa atomskim bombama.

Veća mogućnost atomskog rata?

Stručnjaci procenjuju da su šanse za atomske sukobe i dalje veoma male, ali najveće još od kraja Hladnog rata.

Jedan od razloga je okončanje ugovora Sjedinjenih Država i Rusije o ograničavanju raketnih sistema srednjeg dometa. SAD su prošle godine jednostrano napustile ugovor, tvrdeći da Rusija već godinama krši odredbe razvojem raketnog sistema 9M729. Amerikanci sada rade na razvoju sopstvenog raketnog sistema koji bi bio protivan ranijem ugovoru.

Početkom februara iduće godine ističe i poslednji veliki ugovor o ograničenju arsenala. Radi se o ugovoru New Start koji ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje smeju da poseduju SAD i Rusija na po 1.550, a broj nosača na 800.

Trenutno se pregovara o produžetku ugovora, ali sa malim izgledima na uspeh. Vašington od početka pregovora pokušava da u dogovor uključi i Kinu, kao noviju nuklearnu silu, no Peking odbija razgovore o svom naoružanju.

Izvor: DW