RAZRIJEŠEN DUŽNOSTI

Tačijev savjetnik Branislav Nikolić pripadnik BIA-e?

Predsjednik Kosova Hašim Tači razriješio je danas dužnosti političkog savjetnika Branislava Nikolića nakon što su se u javnosti pojavile informacije o njegovom navodnom učešću u “sumnjivim aktivnostima uperenim protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova”.

Kabinet predsjednika Kosova saopštio je da iako ranije nije imao zvanične informacije bezbjednosnih institucija o mogućem učešću Branislava Nikolića u “sumnjivim aktivnostima”, da “ozbiljno uzima te medijske izvještaje, bilo da se radi o kriminalnoj prirodi ili o nacionalnoj sigurnosti”.

“Na osnovu principa poštovanja zakona i pružanja prostora bezbjednosnim vlastima za sprovođenje nezavisnih istraga u ovom slučaju, predsjednik Kosova Hašim Tači je na osnovu zakonskih i ustavnih ovlašćenja razriješio dužnosti političkog savjetnika Branislava Nikolića”, piše u saopštenju kabineta.

Navodi se da kosovski predsjednik “ostaje posvećen unapređenju prava nealbanskih zajednica i njihovoj zastupljenosti na svim nivoima centralne i lokalne vlasti, na osnovu Ustava Kosova” i dodaje da je slučaj Branislava Nikolića “pitanje vladavina reda i zakona”.

U prištinskim medijima danas su se pojavile informacije da je Nikolić pripadnik Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije koji je radio na obezbjeđivanju “lažnih svjedočenja o navodnoj trgovini organima tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine”.

Izvor: Beta