APEL MAKRONA

Svjetske sile da pomognu u gašenju požara u Amazoniji

Francuski predsjednik Emanuel Makron je danas pred početak samita G7 u Bijaricu uputio apel svim svjetskim silama da pomognu Brazilu i drugim južnoameričkim zemljama u borbi protiv požara u Amazoniji.

Uoči samita G7 koji počinje danas, Makron je stavio požare u šumama Amazonije na vrh dnevnog reda tog skupa. On je to ponovio danas u televizijskom obraćanju naciji pred početak samita.

“Treba da odgovorimo na poziv šume, Amazonije, našeg zajedničkog dobra, i prema tome mi ćemo djelovati”, rekao je Makron i dodao da treba djelovati i dalje na ponovnom pošumljavanju pogođenih oblasti”, prenosi Frans pres.

Njegovo televizijsko obraćanje podudarilo se sa dolaskom aviona sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom u Bijaric, javlja AP.

Makron je u svom obraćanju takođe pozvao na okončanje trgovinskih ratova koji se, kako je rekao, svuda šire.

On je rekao da se nada da će uspjeti da ubijedi svoje partnere da su trgovinske tenzije “loše za sve”.

Pred polazak na samit Tramp je izjavio da bi mogao da oporezuje francuska vina kao mjeru odmazde za francuske poreze američkim tehnološkim gigantima, na šta bi EU uzvratila.

Makron je pozvao aktiviste protiv G7 koji protestuju blizu Bijarica na mir i slogu i rekao da veliki izazovi kao što su klima treba da se rješavaju zajedno, prenosi Frans pres.

“Želim da pozovem na mir i slogu. Naše velike izazove kao što su klima, borba protiv nejednakosti i nesigurnosti riješićemo samo ako djelujemo zajedno”, rekao je Makron u televizijskom obraćanju nekoliko sati pred početak samita G7 u Bijaricu.

Nekoliko hiljada ljudi mirno je protestovalo danas u maršu od francuskog grada Andaja do grada Iruna na španskoj granici.

Izvor: Beta