Sve više Luča i odlikaša u srednjim stručnim školama

U posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori vlada veliko interesovanje za srednje stručne škole. Interesantno je da se u srednje stručne škole upisuje i značajan broj nosilaca diplome “Luča” i odličnih đaka. Najviše interesovanja učenika vlada za programe iz oblasti elektrotehnike, turizma, medicine, saobraćaja, ugostiteljstva, usluga…

“Okvirni podaci o upisu u srednje škole su na nivou prošlogodišnjih, te se nastavlja trend interesovanja za srednje stručne škole, kako za četvrti, tako i treći stepen”, saopštila je CdM-u PortparolkaMinistarstva prosvjete Milica Lekić.

Ona naglašava da je osim značajnog interesovanja za srednje stručne škole u globalu, oko 1500 učenika i ove godine na programima trećeg stepena. Prema njenim riječima to znači da je upis na ove programe povećan za nešto oko dva puta u odnosu na period prije par godina, jer je školske 2016/17 upisano oko 560 učenika na programe trećeg stepena.

“Najviše interesovanja učenika, kada govorimo o stručnim školama, bilo je za programe iz oblasti elektrotehnike, turizma, medicine, saobraćaja, ugostiteljstva, usluga. Drago nam je da se razumije ključna poruka Ministarstva prosvjete, a to je da nije cilj da se svi opredjeljuju za srednje stručne škole, već je cilj da od njih ne zaziru ona djeca koja imaju afiniteta za tako nešto”, kaže Lekić za CdM.

U Građevinskoj školi “Marko Radević” iz Podgorice, podaci o upisu su vrlo interesantni, s obzirom na činjenicu da imaju 13 prijavljenih “Luča”. Zanimljivo je, naglašava ona, da su na smjeru Arhitektonski tehničar su gotovo svi odlični đaci, a za taj smjer se i ove godine potvrdilo da ga standardno upisuje oko desetak nosilaca “Luča” diplome.

“Nosilaca “Luča” diplome u ovoj školi ima i na smjeru Geodetski tehničar i Građevinski tehničar za visokogradnju. To zapravo znači da su se, u ovoj školi, od pet smjerova četvrtog stepena na tri prijavljivali i nosioci pomenute diplome. Dodatno, odličnih đaka ima puno i na smjeru Dizajner enterijera”, navodi Lekić.

Jedan od kurioziteta ove godine jeste opet Elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić” gdje je samo na smjer koji se tiče mobilnih aplikacija prijavljeno 11 “Luča” i 14 odličnih učenika.

Ilustracija

“Za učenike koji su se odlučili za takozvane deficitarne kvalifikacije, opredijeljene su i stipendije. Ove godine 700 ukupno za sve razrede, a od čega oko 300 novih. Tako je u junskom rorku dodijeljeno je 213 stipendija učenicima koji se obrazuju po programima koji se smatraju deficitarnim, a još 87 stipendija biće dodijeljeno sad, nakon završetka upisa u avgustovskom roku”, ističe Lekić.

Portparolka Ministarstva prosvjete pojašnjava da se zanimanja za koja se stipendije daju razlikuju se od škole do škole i od opštine do opštine. Preciznije, pojasnila je Lekić, u svakoj školi će se dodjeljivati davati stipendije učenicima za one kvalifikacije koje su tražene na tom području.

Sistem stipendiranja pokrivaće 20-ak opština.

“I u predstojećoj školskoj godini nastaviće se saradnja sa poslodavcima i obrazovanje učenika u dualnom obrazovanju. U prethodnoj školskoj godini u dualnom obrazovanju imali smo 570 učenika, očekujemo da će ove školske godine biti oko 800 učenika u ovom obliku obrazovanja”, zaključila je u izjavi za CdM Milica Lekić.

Izvor: CDM