Ovogodišnje 11. izdanje White Field Džez festivala Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije organizovaće 30. juna i 1. jula, na kojem će, između ostalih, nastupiti Sinan Alimanović i akustično-elektronski duo Mark Fogel i Lukas Šimer iz Austrije.

– Prve večeri Festivala nastupiće Caravan blues band iz Crne Gore, Đorđe Obradović kvartet iz Novog Sada, Šule Jovović kvartet i gost večeri Sinan Alimanović. Druge večeri nastupiće studenti Muzičke akademije iz Sarajeva, Klajazz kvintet, akustično-elektronski duo Mark Fogel i Lukas Šimer iz Austrije i Dr Wolf and the Children of the night, najavili su organizatori.

Organizatori su istakli da akustično-elektronski duo Mark Fogel i Lukas Šimer iz Austrije svira savremenu džez muziku, tako što kombinuju savremeni akustični džez sa elektronskim elementima i popularnim ritmovima.

– Polazeći od minimalističke akustične osnovne postavke ovog duo sastava i njihovih glavnih instrumenata (udaraljke i saksofon), muzičari osvajaju nove teritorije. Sinti, vokali, semplovi i “loop-ovi” se snimaju i generišu odnosno modifikuju pomoću masterkeyboard, seta semplova i kompjutera. Korišćenje napredne elektronike omogućava da se napeta, krhka intimnost duo sastava pojača do intenziteta naizgled mnogo jačeg sastava, pri tom bez gubljenja imalo šarma autentičnosti i izvođenja uživo, istakli su organizatori, naglašavajući da Sinana Alimanovića nije potrebno posebno predstavljati, jer se radi o muzičaru koji je karijeru zapoečo sa mnogim rok-džez i džez sastavima, kao što su Indeksi, Bijelo Dugme, Ambasadori, Big Bend RTV Sarajevo i drugi domaći i strani orkestri.

– Sinan Alimanović je profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Pet puta je bio dirigent i aranžer na Eurosongu. O radu i stvaralaštvu Sinana Alimanovića snimljen je dokumentarni film u tri dijela, pod nazivom “Sinan Alimanović – Jazz muzičar”, u produkciji državne Radio Televizije Bosne i Hercegovine. Takođe, na Festivalu će nastupiti i Miodrag Šule Jovović, podgorički jazz gitarista, koji je osnivač Piva Jazz Band-a, kroz koji su prošli skoro svi crnogorski jazz muzičari. Nastupao je sa muzičarima internacionalnog kalibra, kao sto je François Jeanneau, saopštili su organizatori.