Sve spremno za 11. White Field Džez festival u Bijelom Polju

0
367

Ovogodišnje 11. izdanje White Field Džez festivala Javna ustanova Ratkovićeve večeri poezije organizovaće 30. juna i 1. jula, na kojem će, između ostalih, nastupiti Sinan Alimanović i akustično-elektronski duo Mark Fogel i Lukas Šimer iz Austrije.

– Prve večeri Festivala nastupiće Caravan blues band iz Crne Gore, Đorđe Obradović kvartet iz Novog Sada, Šule Jovović kvartet i gost večeri Sinan Alimanović. Druge večeri nastupiće studenti Muzičke akademije iz Sarajeva, Klajazz kvintet, akustično-elektronski duo Mark Fogel i Lukas Šimer iz Austrije i Dr Wolf and the Children of the night, najavili su organizatori.

Organizatori su istakli da akustično-elektronski duo Mark Fogel i Lukas Šimer iz Austrije svira savremenu džez muziku, tako što kombinuju savremeni akustični džez sa elektronskim elementima i popularnim ritmovima.

– Polazeći od minimalističke akustične osnovne postavke ovog duo sastava i njihovih glavnih instrumenata (udaraljke i saksofon), muzičari osvajaju nove teritorije. Sinti, vokali, semplovi i “loop-ovi” se snimaju i generišu odnosno modifikuju pomoću masterkeyboard, seta semplova i kompjutera. Korišćenje napredne elektronike omogućava da se napeta, krhka intimnost duo sastava pojača do intenziteta naizgled mnogo jačeg sastava, pri tom bez gubljenja imalo šarma autentičnosti i izvođenja uživo, istakli su organizatori, naglašavajući da Sinana Alimanovića nije potrebno posebno predstavljati, jer se radi o muzičaru koji je karijeru zapoečo sa mnogim rok-džez i džez sastavima, kao što su Indeksi, Bijelo Dugme, Ambasadori, Big Bend RTV Sarajevo i drugi domaći i strani orkestri.

– Sinan Alimanović je profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Pet puta je bio dirigent i aranžer na Eurosongu. O radu i stvaralaštvu Sinana Alimanovića snimljen je dokumentarni film u tri dijela, pod nazivom “Sinan Alimanović – Jazz muzičar”, u produkciji državne Radio Televizije Bosne i Hercegovine. Takođe, na Festivalu će nastupiti i Miodrag Šule Jovović, podgorički jazz gitarista, koji je osnivač Piva Jazz Band-a, kroz koji su prošli skoro svi crnogorski jazz muzičari. Nastupao je sa muzičarima internacionalnog kalibra, kao sto je François Jeanneau, saopštili su organizatori.

Ostavi komentar

Molimo vas da unesete Vaš komentar
Molimo Vas da unesete Vaše Ime ovdje