Svako selo u CG može biti mala Švajcarska

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna, koji su prošle godine tri mjeseca blokirali radova kompanijama Krnovo Green Energy i Crnogorski elektroprenosni sistem, zahtijevajući kompletnu sanaciju puta koji su izvođači uništili tokom nekoliko prethodnih godina svakodnevnim prolaskom teške mehanizacije, dobili su novi put u dužini od devet kilometara.

Pored toga iz budžeta Ministarstva poljoprivrede je ove godine opredijeljena prva tranša za izgradnju seoskog vodovoda.

“Ove godine nam je na raspolaganju ukupno oko 90.000 eura, što će biti dovoljno za izradu projekta i gradnju bazena, koja će početi na proljeće, a već naredne godine će svaka kuća u Breznima imati vodu. To će biti od nemjerljivog značaja za razvoj poljoprivrede i stočarstva“, poručuju iz Udruženja za razvoj i promociju Brezana.

Dodaju da su, nakon što su se organizovali i po pitanju vodosnabdijevnja, i, sa konkretnim zahtjevima, došli lično u Ministartvo poljoprivrede, naišli na dobar prijem kod direktora direktorata za vodoprivredu Momčila Blagojevića, dobili obećanje koje je odmah i ispunjeno.

Navode da je put u cjelosti asfaltiran još u novembru prošle godine, šest kilometara je asfalitrala kompanija Krnovo Green Energy, a tri kilometra CGES.

“Sa predstavnicima tih kompanija smo postigli dogovor, koji je ispoštovan. Predstavnici obje kompanije su, nakon sastanaka i razgovora, izrazili i dobru volju da kroz društveno odgovorno postupanje, pomognu da se Brezna, koja su postala važno energetsko čvorište Crne Gore, razvijaju i postanu “Švajcarska u Crnoj Gori” što je vizija mještana, a to je potpuno izvodljivo i realno”, navode iz Udruženja za razvoj Brezana.

Dodaju da žele, svojim primjerom, da motivišu mještane svakog crnogorskog sela da se organizjuju i bore kako bi obezbijedili uslove da vrijedno rade na svojim imanjima, da pošteno zarađuju i dobro žive od svoga rada.

“Svako selo u Crnoj Gori može biti mala Švajcarska. Priroda je bila darežljiva, a država, resorno ministarstvo i lokalne uprave moraju obezbijediti elementarne uslove za život i rad – put, vodu i struju. Bez toga, ali i bez konkretne podrške ljudima koji žele da ostanu na svojim imanjima, ili da se vrate, priča o razvoju sjevera, nema nikakvog smisla”, dodaju Brežnjani koji su, kako navode, i od gradonačelnika Plužina Mijuška Bajagića, dobili obećanje da će opština pomoći gradnju vodovoda.

izvor: rtcg.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor