Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore razmatrao je danas pronalaženje najboljeg modela i načina rada poslanika, u cilju obezbjeđivanja preduslova za nastavak unaprijeđenja izbornog zakonodavstva.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da se povećalo učešće predstavika političkih partija na Kolegijumu.

”Povećalo se učešće  poslanika između dva Kolegijuma, od šest poslaničlih klubova koji funkcionišu u Skupštini pet aktivno učestvuje na sjednicima Kolegijuma, jedino nema Demokrata, ali mislim da bi trebalo da učine praktične korake i da nam se pridruže”- kazao je Brajović.

”Sljedećeg četvrtka planiram da organizujem sastanak i sa onim predsjednicima političkih partija koji nemaju klubove”- kazao je on i dodao da nije tačno da su zatvorili vrata NVO sektoru.

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović kazao je nakon sjednice da su današnji razgovori bili uspješni.

”Zadovoljan sam sugestijama koje smo danas dobili”- kazao je Gvozdenović.
”Danas je bilo razgovora o tome da li da bude Radna grupa ili privremeni odbor, mi smo otvoreni  i za jednu i drugu varijantu i razmotrićemo šta je najbolje da se uradi, jer mi smatramo da Radnu grupu treba formirati što prije”- dodao je Gvozdenović.
”Da bi bili održani fer i slobodni izbori nije dovoljno ovo što predlaže DPS”- kazao je nakon sjednice Milutin Đukanović iz DF-a.

Kako smatra, nije potrebno samo promijeniti zakone, već i ambijent, pa čak i Ustav, dodao je on.

”Jedan od naših prijedloga je da Radnom grupom predsjedava neko iz Demokratskog fronta”- kazao je on.

Genci Nimanbegu  ispred manjinskim partiija kazao je u izjavi za javnost nakon sastanka da ima pozitivnih tonova u dosadašnjim razgovorima.

”Učesnici su pokazali kooperativnost. Nije postojao princip isključivosti, nadam se da će tako i ostati”- kazao je Nimanbegu.

Raško Konjević ispred SDP-a kaže da su, između ostalog sugerisali da odluka o radnom tijelu bude usvojena u Parlamentu.

Takođe da ta Radna grupa donese Poslovnik na svojoj prvoj sjednici  koji bi bio konsenzualno usvojen.

”Što se tiče predstavnika NVO, smatramo da treba da budu članovi Radne grupe kao pridruženi članovi bez glasa odlučivanja”- kazao je Konjević.

”Danas se nijesmo do kraja izjašnjavali o sugestijama, ali se nadamo da ćemo ubrzo približiti stavove”- kaže Konjević.