Obale rijeke Tare i neposredna okolina, na trasi autoputa, prioritetne dionice Smokovac – Mateševo, ugrožene su ogromnim količinama različitih vrsta građevinskog otpada, navodi se u saopštenju više ekoloških nevladinih organizacija. Iz civilnog sektora poručuju i da izvođači radova deponuju otpad ne poštujući mjere propisane važećim Zakonom o upravljanju otpadom, a koje se tiču načina funkcionisanja privremenih lokacija za deponovanje.

Ekološke nevladine organizacije Ozon, Breznica i Centar za razvoj Durmitora terenskim obilaskom  u okviru građanskog monitoringa uticaja tog projekta na životnu sredinu koji se realizuje u saradnji sa NVO MANS, utvrdile su čitav niz nepravilnosti i nelogičnosti na terenu, koje su, kako navode, omogućili kontroverzni dokumenti koje su usvojile nadležne institucije.

“Apsurdno je da privremene lokacije za deponovanje neopasnog građevinskog otpada nijesu ograđene kako bi se spriječilo prisustvo neovlašćenih lica i nekontolisano odlaganje različitih vrsta otpada, da nema čuvarsku službu već da su prisutni strani državljani bez ikakvih službenih legitimacija i nesposobni za komunikaciju sa zainteresovanom javnošću, da nema vage za mjerenje količina i ostalih uslova kojima se smanjuje prostor za dodatno ugrožavanje životne sredine”, navodi se u saopštenju više NVO.

Posebno je, kažu, važno građane Crne Gore upoznati sa kontroverznim dokumentima – planovima regulacije i remedijacije rijeke Tare, kojim je omogućeno deponovanje ogromnih količina iskopa zemljišta na njenim obalama.

“Potpuno je izvjesno da se izvođači spremaju da, nakon završetka radova, građevinski otpad sa područja u blizini Tare, koji su okarakterisali kao neopasni, sruče  u rijeku i zatrpaju iskopanim zemljištem i to prikažu kao nešto čime se sanira prošireno i devastirano korito jednog od najprepoznatljivijih prirodnih simbola ekološke države”, stoji u saopštenju civilnog sektora.

Navode i slučaj posječene višedecenijske šume Pančićeve omorike, na Pajkovom viru u neposrednoj blizini tunela “Zecka” i “Pajkov vir”,  koja je, kako navode, bespotrebno uklonjenja.

“O uočenim nepravilnostima obavještena je i Uprava za inspekcijske poslove, kojoj je preložen i zajednički terenski obilazak problematičnih lokacija i zatraženo da se inspekcijskim nadzorom utvrdi činjenično stanje i nalože adekvatne mjere za sprečevanje dalje i sanaciju učinjene ekološke štete”, navodi se u saopštenju ekoloških nevladinih organizacija Ozon, Breznica i Centar za razvoj Durmitora.
izvor: rtcg.me