Na području pljevaljskih šuma poslednjih godina jasno se može uočiti pojava sušenja stabala. Iz Uprave za šume upozoravaju i na činjenicu da na određenom prostoru nijesu sprovedene sanacione mjere, iako su na tom istom prostoru šumski požari uništili veliki broj stabala.

Oboljele šume na području opštine Pljevlja – Foto: b.je.

– Na osnovu podataka sa terena, može se konstatovati da postoje dva značajna problema koji uslovljavaju hitnu reakciju nadležnih službi, korisnika šuma u državnoj svojini i vlasnika privatnih šuma, a odnose se na pojavu sušenja šuma na prostoru opštine Pljevlja, kao i na činjenicu da postoji značajan dio opožarenih šumskih površina na kojima nijesu sprovedene mjere sanacije do kraja – navodi se u saopštenju Uprave za šume i akcenat se stavlja na ona područja gdje je poslednjih 13 godina koncesionar bila „Vektra Jakić” i gdje koncesioni ugovor u djelu zaštita šuma, nije poštovan.

– Neophodno je podrediti redovne mjere na gazdovanju šumama u područnoj jedinici Pljevlja, sprovođenju sanitarnih mjera, koje su u prethodnom periodu izostajale, a koje će unaprijediti zdravstveno stanje šuma, posebno na bivšem koncesionom području „Vektre Jakić” Pljevlja – poručili su iz Uprave za šume i kao jedan od problema navode i neuklanjanje opožarenih stabala sa područja koja su u periodu od 2012. do 2020. godine bila obuhvaćena požarima.

– Procjenjuje se da se oko 20 odsto šumskih sastojina u Crnoj Gori nalazi u raznim fazama degradacije, pa je prioritetan zadatak eliminisanje ključnih uzročnika degradacije – poručuju iz Uprave za šume.

B. Je.

Izvor: Dan