JUG KOSOVA

Sukob policije i mještana u Štrpcu, 20 povrijeđenih

Dvadesetoro ljudi, mještana opštine Štrpce na jugu Kosova, povrijeđeno je u sukobu sa policijom, nakon što su pokušali da zaustave bager za izgradnju mini-hidroelektrane u tom mjestu, javlja RTS.

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije Rosu, upotrijebili su palice i suzavac protiv mještana, a povrijeđenima je prva pomoć ukazana u Domu zdravlja u Štrpcu.

Nakon dvomjesečnog protesta za odbranu rijeke, kada su mještani uspjeli da izdejstvuju sklanjanje bagera, danas je uz pratnju specijalnih jedinica on ponovo počeo da kopa. U mjestu zvanom Obereke, održava se miran protest, a prisutna je i lokalna policija i pripadnici ROSU.

Bager je i juče krenuo ka mjestu za izgradnju mini-hidroelektrane, ali su mještani uspjeli da ga vrate bez incidenata.

Žitelji Sirinićke župe okupili su se ispred opštine Štrpce i zahtijevaju da im se obrate nadležni, koji su obećali da radovi na gradnji mini hidrocentrale neće biti nastavljeni, prenijela je televizija Most.

Kako javlja ta televizija, radovi na mini-hidroelektrani su prekinuti, a za ponedjeljak ujutru je zakazan sastanak predstavnika kosovske policije, lokalne samouprave, investitora i mještana.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila upotrebu gole i brutalne sile policije nad demonstrantima u opštini Štrpce, koji protestuju protiv izgradnje mini-hidrocentrale.

“Podećamo Kfor i međunarodne misije da je srpski narod u opštini Štrpce posebno ranjiv zbog činjenice da se veoma dugo nalazi u izolaciji, i da svaka demonstracija sile nad ljudima koji žive u tako teškim uslovima, ne samo da nije humana, već i izaziva opravdani revolt čitavog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Izvor: B92