Povodom mogućih tendencioznih i proizvoljnih interpretacija u javnosti u vezi sa slučajem na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, gdje su studenti tražili izuzeće profesora Ranka Mujovića sa Pravnog fakulteta i komisijsko ispitivanje iz predmeta Međunarodno javno pravo na FPN, oglasio se Univerzitet Crne Gore.

Saopštenje dostavljeno Portalu Antena M prenosimo integralno:

“Univerzitet Crne Gore neće dozvoliti ponašanje profesora koje je suprotno normama Etičkog kodeksa, niti manipulisanje akademskim pravilima ili eventualnu zloupotebu položaja studenta.

Uprava Univerziteta Crne Gore smatra nedopustivom bilo kakavu zloupotrebu pozicija u akademskoj zajednici bez obzira radilo se o nastavnicima ili studentima, i insistiraće da se u skladu sa principima zaštite instutucionalnog integriteta slučaj procesuira i ispita do kraja preko vlastitih instanci formiranih upravo u tu svrhu. Dakle, slučaj prof. Mujovića i studenata FPN biće ispitan kroz procedure Centra za studije i kontrolu kvaliteta, koji je uspostvaljen u Rektoratu, kao i kroz Sud časti UCG, kako bi bila utvrđene činjenice i na osnovu njih donesene adekvatne sankcije,” navodi se u saopštenju UCG.

Prema pojavama manipulisanja akademskim normama i standardom kvaliteta visokog obrazovanja, Rektorat će se odnositi principijelno, odgovorno i ne dozvoljavajući po tom pitanju bilo kakave izuzetke, navodi se u saopštenju.

Izražavamo zadovoljstvo što je ispitni proces na FPN, uprkos ovom slučaju, zaštićen i sproveden do kraja.

O toku i rezultatima procesa, javnost i akademska zajednica će kao i uvijek do sada biti blagovremeno i u potpunosti informisana, zaključuje se u saopštenju Univerziteta Crne Gore”.

Izvor:Antena M