ZBOG PDV-A

Struja za auto-put koštaće 6,6 miliona više

Izgradnja elektromreže za dionicu auto-puta Podgorica – Kolašin koštaće 38,2 miliona eura, umjesto planiranih 31,6 miliona, jer državno preduzeće Monteput, za razliku od kineskog izvođača CRBC, mora da plati i porez na dodatu vrijednost (PDV), saopšteno je iz Monteputa koji upravlja tunelom Sozina.

Vlada je na sjednici 14. februara ove godine usvojila finansijski plan Monteputa i time dala saglasnost da se ova kompanija zaduži za 31,6 miliona eura potrebnih za projekat napajanja ove dionice autoputa električnom energijom.

“Nakon usvajanja plana, tačnije 19. marta obaviješteni smo od Ministarstva saobraćaja da je Ministarstvo finansija dalo mišljenje da Monteput kao investitor ne može biti oslobođen plaćanja PDV-a prilikom realizacije pomenute investicije. Iz tog razloga uradili smo izmjenu finansijslcog plana i ovog kreditnog zaduženja za iznos PDV-a od 6.636.000 eura, tako da je iznos kreditnog zaduženja 38.236.000 eura. Na izmjenjeni plan Vlada je dala saglasnost 25. aprila”, kazao je Vijestima izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević.

Monteput će osim dodatnog troška za PDV-a platiti i dodatne kamate za neplanirani dio zaduženja od 6,6 miliona eura.

Monteput će kredit dobiti od državnog Investiciono-razvojnog fonda, a on će taj novac dobiti od Evropske investicione banke. Nakon završetka izgradnje, kako je najavljivano iz Vlade, elektro-mrežu će preuzeti energetske državne kompanije CEDIS i CGES i Monteputu nadoknaditi troškove.

Izvor: RTCG