Ubice novinara Džamala Kašgija, koji je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, oslobodile su se njegovog tijela bacivši ga u kanalizaciju, nakon što je rastopljeno u kisjelini, objavio je turski dnevnik Sabah.

Ispitivanje uzoraka uzetih iz kanalizacije rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu, omogućilo je otkrivanje tragova kisjeline, piše provladin dnevnik ne navodeći izvore.

Istražitelji ocjenjuju da je tijelo novinara, koji je bio kritičar vlasti u Rijadu, rastopljeno u kisjelini, a kad je pretvoreno u tečnost, izliveno u kanalizaciju, nastavlja Sabah.

Saudijci tvrde da je Kašogi ubijen u operaciji koja “nije odobrena”.

Nakon što su odlučno negirale njegovo ubistvo, saudijske vlasti su ipak objavile da je novinar ubijen u operaciji koju Rijad “nije odobrio”.

Ali Saudijci i dalje ne navode gdje je tijelo novinara koji je ubijen u njihovom konzulatu, zbog čega teza o tijelu koje je rastopljeno u kisjelini zvuči kao moguća.

U članku koji je 2. novembra objavio Vašington Post, sa kojim je Kašogi sarađivao, turski predsjednik Recep Taip Erdogan optužio je “najviše nivoe saudijske vlade” da su naručili ubojstvo, isključujući kralja Salmana.

Turska štampa bliska vlastima i turski neimenovani zvaničnici stalno su međutim u aferu uplitati prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana.

Krajem oktobra, tužilaštvo u Istanbulu saopštilo je da je Khašogii ubijen čim je ušao u konzulat i da je njegovo tijelo raskomadano.