Nezapamćene suše napravile velike probleme

Suša koju ne pamte pljevaljski stočari duplirala je cijenu sijena. Stočari tvrde da je 100 kilograma sijena tokom proljećnih mjeseci koštalo od 5 do 8 eura, a sada košta oko 15 eura. Pritom, sijena više uopšte i nema za prodaju.

– Možda je trenutno najveći problem što se sijeno ne može nigdje kupiti – kaže pljevaljski stočar i nekadašnji odbornik u lokalnom parlamentu Vojislav Zindović.

On napominje da je bio obezbijedio dovoljno sijena za zimu, ali kako krupna stoka, usled velike suše, nema šta da pase prinuđen je da već sada polaže sijeno muznim kravama.

– Imam 12 muznih grla i njima već sad mora da se polaže sijeno. Do novembra potrošiće se velike količine sijena, a onda će biti problem za zimu – kazao je Zindović.

Visoke temperature, kako u julu i avgustu, tako i tokom maja i juna prepolovile su rod trave. Tamo gdje su stočari prošle godine mogli da pokose 500 bala sijena ove godine se prikupilo duplo manje. Koliko je podbacio rod najbolje svjedoči i činjenica da stočari nijesu bili u mogućnosti da obezbijede sijeno ni košenjem onih livada koje se prethodnih godina nijesu kosile.

– Može se slobodno reći da se sijeno ne može naći ni dukatima da se plaća. Oni koji su imali sijena za prodaju već su ga prodali otprilike za oko 15 eura na 100 kilograma – kazao je predsjednik MZ Potkovač Vasilije Drobnjak.

Drobnjak navodi da mnogi stočari pokušavaju da košenjem livada koje prethodnih godina nijesu košene obezbijede dodatne količine sijena za stoku.

– Teško je reći šta će se dešavati u narednom periodu i kojoj će se mjeri stočari snaći da obezbijede sijeno – kaže Drobnjak i dodaje da je ova godina bila mnogo teška i da su se stočari suočili s brojnim problemima.

Kako smo doznali od stočara, ali i od brojnih trgovaca, suši se raduju jedino klaničari. Oni vjeruju da će otkupne cijene žive stoke biti veoma niske i da će ostvariti dobar profit. S druge strane, stočari će biti prisiljeni da, usled nedostatka stočne hrane, prvenstveno sijena, stoku prodaju u bescjenje. Posebno će biti kritično ako stočarima ne pristigne pomoć od državne ili lokalne vlasti.

 

Izvor: DAN