SDP zahtjeva od parlamentarne većine da što prije uvrsti u skupštinsku proceduru izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima, čijim usvajanjem bi se omogućilo kredibilnim predstavnicima civilnog sektora da se kandiduju za članstvo u Savjetu Agencije za sprječavanje korupcije.

“Zahtijevamo od parlamentarne većine da se ovaj Predlog zakona što prije uvrsti u dnevni red Skupštine, kako bi se otklonile namjerno stvorene formalne prepreke i omogućio izbor Savjeta ASK koji će ovu instituciju učiniti istinski nezavisnom i profesionalnom”, navodi se u saopštenju SDP-a.

Kako se dodaje, nedavno objavljeni Izvještaj EU označava ASK kao instituciju koja pati od nedostatka nezavisnosti i kredibiliteta, što je čini nemoćnom da odgovori na izazove korupcije koja je po ocjeni EU “dominantna u svim oblastima”.

“Jasno je da je vlast na mala vrata, van očiju javnosti, sračunato izmijenila Zakon o državnim službenicima kako bi, upravo kroz normiranje besmislenog uslova za člana Savjeta ASK, iz trke eliminisala kritičare vlasti i provjerene borce protiv korupcije. Upravo je taj čin pokazao čime se sve vlast služi kako bi fingirala i obesmišljavala evropske standarde, posebno u najosjetljivijoj oblasti borbe protiv korupcije, gdje godinama tapkamo u mjestu” navode u SDP-u.

Oni su pozvali DPS da prestane da se služi trikovima zahvaljujući kojima smo označeni kao zemlja zarobljenih institucija i zbog kojih smo nedavno i dobili najlošiji i najkritičniji EU godišnji izvještaj.

“Njihova nespremnost da u najkraćem roku omogući zakonsku izmjenu koju je SDP predložio biće jasan znak da DPS želi jednopartijski sastav
Savjeta ASK”, ističu u SDP-u.