Narednih dana meteorolozi najavljuju talas vrućina, pa podgorički vatrogasci apeluju na građane da vode računa i da smanje upotrebu vatre na otvorenom kao i da ih pozovu za pomoć u svim situacijama na besplatan broj 123.

Rijetki momenti kad vatrogasci nalaze vrijeme za razonodu dok čekaju poziv za akciju. Iako ovog ljeta nije bilo većih požara na otvorenom, posla im, kažu, ne fali.

“Radimo spasavanja iz saobraćajnih nesreća, radimo uklanjanje gmizavaca iz stambenih objekata, do otvaranja stanova. Građani imaju blind vrata, prilikom izlaska iz stana zalupe za njima, ključ ostane s unutrašnje strane i u tim situacijama pomažemo sugrađanima”, kazao je vođa grupe spasilaca Miodrag Đukanović.

Kako meteorolozi najavljuju novi talas vrućina, podgorički vatrogasci ga spremno dočekuju.

“Pripradnici Službe spasavanja su spremni za požarnu sezonu, spremni smo za djelovanje, naša vozila su spremna, tako da smatram da ćemo dočekati i ovaj talas, očekujemo da avgust i dio septembra bude sa viskim temperaturama“, kazao je komandir Službe zaštite i spašavanja Podgorica Goran Jankvić.

I građani mogu pomoći vatrogascima tako što se neće igrati sa vatrom.

“Apel građanima da vode računa da u ovim mjesecima smanje upotrebu vatre na otvorenom, da ukoliko imaju određenih zahtjeva obavijeste Službu zaštite i spašavanja i mi ćemo im pomoći u svim situacijama. Mogu da pozovu na naš besplatan broj 123 i mi ćemo im izaći i riješiti problem”, dodao je Janković.

U podgoričkoj Službi zaštite bilježe povećan broj poziva za kontrolisano paljenje, ali su podnijeli i krivične prijave protiv četiri nepoznate osobe zbog sumnje za podmetanje požara.

izvor: rtcg.me