Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je da je 201.200 Sinofarm vakcina krenulo prema Crnoj Gori, te da će 1. maja stići na naš aerodrom. Ona je saopštila da policijski čas između subote i nedjelje neće važiti, ali će nastaviti da važi svih narednih dana. Zabrana međugradskog saobraćaja ostaje na snazi.

“Što se tiče novih mjera koje će važiti od 30. aprila do 7. maja, izdvajamo ukidanje zabrane kretanja na teritoriji cijele države sa subote na nedjelju. Međutim, zabrana međugradskog saobraćaja vikendom, kao i zabrana kretanja ostalim danima, od ponoći do pet ujutro, ostaju na snazi”, saopštila je ministarka.

Borovinić Bojović je saopštila da 23 od 24 opština imaju ispod 800 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Andrijevica jedina u crvenoj zoni

“U Pljevljima i Šavniku je dozvoljeno pohađanje nastave u školama, rad vrtića. Rad igraonica je dozvoljen od sedam do 20 sati, trgovine od sedam do 22 sata, a kladionice od sedam do 20 sati. Ugostiteljski objekti od sedam do 23 sata u punom kapacitetu sa živom muzikom od 18 do 21 čas”, rekla je Borovinić-Bojović.

Andrijevica je, kaže, jedini grad koji ostaje u crvenoj zoni. 

Što se tiče granica, ministarka je rekla da one ostaju otvorene za državljane Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Rusije, Bjelorusije i Ukrajine.

“Svi ostali u Crnu Goru ulaze ili uz negativan PCR test, pozitivan IGG test ili s potvrdom o vakcinaciji”, rekla je ona.

Očekuje dobar odziv za masovnu vakcinaciju, a uskoro se očekuje o dolazak ruskih vakcina Sputnjik V.

Galić: Epidemijska kriva na najboljem nivou

Direktor IJZ Igor Galić kaže da epidemijska kriza pokazuje najbolji nivo u odnosu na septembar i tokom cijelog drugog talasa, što je, kako je rekao, rezultat sprovedenih mjera, ali i njihovom poštovanju od strane građana. 

Pozvao je na poštovanje mjera tokom predstojećih prvomajskih i vaskršnjih praznika.

Kaže da je Crna Gora po broju novooboljelih u boljoj situaciji u odnosu na Srbiju i Hrvatsku. Bolje stojimo i u odnosu na turističke konkurente – Kipar, Tursku i Hrvatsku.

Pozvao je građane da se odazovu masovnoj vakcinaciji, kako bismo pobijedili pandemiju.

Radulović: Dobre cifre u KCCG-u

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović kazala je da imaju 85 slobodnih mjesta u kovid dijelu KCCG-a, u barskoj bolnici 100, Bijelom Polju 27, Cetinju 25, Beranama 48, Kotoru 14, Pljevljima 13, Nikšiću 61, a bolnica u Brezoviku ima 63 slobodna mjesta.

“Po prvi put možemo da kažemo da imamo dobre cifre u KCCG. Liječi se 85 pacijenata, a 33 su životno ugrožena”, istakla je ona.

Izvor: RTCG